intet nyt under solen

3.0
Sindrigt konstrueret thriller, iscenesat af den kvalitetsmæssige svingende instruktør Stephen Hopkins, der senest forbavsede mig med den atypiske, om end noget overfladiske biografiske film omhandlende Peter Sellers liv. Under Suspicion fungerer hovedsagligt kun på grund af de to altdominerende hovedroller, der her udfyldes glimrende af Morgan Freeman og Gene Hackman, der i sandhed er to karismatiske skuespillere, hvor man får fuld valuta for pengene. Hackman spiller den højtstående magtmand, der anklages for voldtægt og mord på to unge piger, og langsomt afdækkes et korrumperet sind med et indestængt had imod sig selv, hvor den tragiske sjæl er meget mere human end forventet. Hverken omdrejningspunktet eller handlingsforløbet er synderlig originalt, men slutningen byder på en historievending, der overrasker publikum (der føler sig hærdet overfor denne slags thrillers) uden at den forekommer som en ren gimmick, men som nærmere er en integreret del af et psykologisk ustabilt menneske, som Hackman portrætterer blændende. Det kunne utvivlsomt have været interessant at se hvis Freeman og Hackman havde erhvervet sig de respektive roller anderledes (da det er velkendte roller for dem begge), men kortet er sikkert i nuværende position. I birollerne er Thomas Jane tilpas macho-agtig som frembrusende og knap så erfaren kriminalbetjent, og den usigelig smukke Monica Bellucci udfylder rollen som dominerende hustru udmærket.

Seværdigheden i Under Suspicion er at finde i de interne stridigheder mellem Freeman og Hackman, hvor Hopkins subtilt opbygger fortidshistorierne mellem de to, der anvendes som fortættet spændingsunderstøtter under hele filmen. Psykologisk er den dog en smule flad (den superbe slutning ekskluderet), hvor alt skæres ud i pap, og ligeledes er dramatikken problematisk og ufokuseret. Hopkins har tydeligvis været mere interesseret i den visuelle fortællerstil (åbenlyst inspireret af Roths flerlagede ’vits’ i Tarantinos Reservoir Dogs), der er lige dele interessant og overgearet og anstrengende.

Der er intet nyt at hente i Under Suspicion, som dog er en habil underholdende thriller, hvis ambitioner ofte overstiger kvaliteterne.
Under Suspicion