overraskende virkningsfuld

4.0
Standardthriller, der i den kompetente instruktør E. Elias Merhiges kyndige hænder effektiviseres betydeligt og hæver sig derved over den bitre skæbne at ende som endnu en seriemorderthriller fra Hollywoods overskudslager. Der betydes naturligvis ikke på den samme originalitet, som Merhige udviste med sit forrige værk (den gennemførte meta-film Shadow of the Vampire), men historien i Suspect Zero er over-middel for genren og forsøger med nogenlunde succes en lidt mere innoverende og anderledes indfaldsvinkel. Resultatet er blevet en velspillet og uforudsigelig thriller, der sine steder dog ikke kan undsige sig at være problematisk.

Altid interessante Aaron Eckhart spiller den plagede FBI-agent med et beskadiget renommé og underlige drømme, der jagter en udspekuleret morder, hvis motiver langsom åbenbares for publikum. Eckhart gør sit bedste med en lidt endimensional rolle, og det er derved kun hans indsats, der hiver plausibiliteten i land. Værre går det for Carrie-Anne Moss, der tilsyneladende ikke har fået den ønskede skuespillersucces efter de famøse Matrix-film. Hendes rolle er i hvert fald intet andet end den obligatoriske romance, der åbenbart skulle gøre målgruppen større. Heldigvis undermineres dette aspekt til fordel for den paradoksale skildring af den clairvoyante seriemorder, der jagter og myrder andre onde mennesker. Ben Kingsley er fremragende (faktisk så velspillende, at denne letforglemmelige film næsten ikke fortjener hans tilstedeværelse i projektet) som den psykisk hærgede mand, der indlader sig selv i forbrydernes verden ved at myrde disse. Dette psykologiske element er både spændende og interessant, men udforskes desværre ikke særlig fyldestgørende, men anvendes ’kun’ som fundament for thriller-genrens velkendte historieudfoldelse.

Suspect Zero er udmærket struktureret, men indledningsvis mystificeres publikum unødvendig meget, og filmen distancerer gennem dens lidt for hemmelighedsfulde første halve time. Merhige er ikke gavmild med clues, og momentvis irriteres man over den manglende fokus. Man medrives dog i nærmest uhørt grad efter den første halvdel, og spændingen er nærmest så tyk, at man kan skære i den. Merhige pepper det hele op med en lettere eksperimenterende billedside, komplet med skæve vinkler og original filmoptagelse. Dette forekommer dog kun fragmentarisk og bliver aldrig for alvor mindeværdigt.

Suspect Zero er en velproduceret, der både er genresikker- og tro. Merhige udviser flair for den insinuerende uhygge og visuel sikkerhed. Man kan kun undre sig over, hvorfor filmen endte med en anonym direkte-til-dvd udgivelse, da der findes så meget andet lort derude, som distributørerne velvilligt udsætter det uanede biografpublikum for.
Suspect Zero