Fin letfordøjelig skattejagt

4.0
Lad det være sagt med det samme: Hvis man har læst bogen kan Ron Howards filmatisering næsten kun skuffe... og det gør den. Men det betyder nødvendigvis ikke, at den er så ringe, som de fleste anmeldere gør den til.

Filmen fungerer fint som en spændende skattejagt med løsning af diverse gåder, et twistet plot hvor skurkenrollen skifter undervejs, og hvor vores helte hele tiden bliver jagtet og slipper væk på et hængende hår. Skuespillerne gør det også ganske fint. Bedst er Sir Ian Mckellen og til dels Audrey Tautou, men jeg synes også, at Tom Hanks gør det ok. Hvorfor han skal svines sådan af stort set alle anmeldere forstår jeg ikke. Han kan jo ikke spille til en Oscar hver gang, og i denne film er det jo mere selve historien end hans person, der er i centrum.

Det der ikke fungerer i filmen - og er det som især hæver bogen over mængden - er hele den historiske og konspiratoriske del. I bogen fornemmer man virkelig, at der ligger en bombe under kristendommen, og at en afsløring kan få betydende konsekvenser for hele verdenssamfundet. I filmen kommer dette overhovedet ikke til udtryk på samme måde. Hvis man ikke har læst bogen må man nærmest tænke "var det virkelig det?", og vil en afsløring egentlig have nogen som helst effekt? Der er egentlig gjort et ok hæderligt forsøg på at illustrere selve det historiske plot, men det er bare slet ikke nok. Jeg synes dog, at filmen hæver sig lidt omkring den sidste plotafsløring, hvor de enkelte karakters ikke uvæsentlige placering i forhold til plottet falder helt på plads.

Alt i alt så fungerer den ene del af bogens todelte historie; den der foregår i realtime med Robert Langdon som skattejæger. Til gengæld halter den anden del, den som er bogens virkelige nerve, nemlig hele afsløringen omkring 'sandheden' om Jesus Kristi.

Filmen er derfor ok som letfordøjelig underholdende skattejagt med spændende gåder og twists, men noget mesterværk er den langt fra, og den hæver sig ikke meget over mængden af andre spændingsfilm.
Da Vinci Mysteriet