Nerveflænsende remake

5.0
Alexandre Aja's remake af Wes Craven kultklassikeren er et ekstremt voldeligt sansebombardement, hvor den ene mere nervevridende scene afløser den anden.

Der er skruet stærkt op for den eksplicitte brug af vold og blodige indslag i forhold til originalen, og jeg synes, at det gør filmen en del bedre. Lige fra åbningsscenen, hvor 3-4 mand bliver brutalt smadret med en hakke ved man, at denne film ikke er for sarte sjæle (dette ved man i øvrigt også, hvis man har set Alexandre Aja's tidligere sublime horrorfilm High Tension, hvor der bestemt heller ikke lægges fingre imellem).

Det som gør filmen så god er den modbydelige mararidtsstemming, som Aja har skabt, hvor man virkelig føler, at vores 'helte' befinder sig i et helvede på jorden. En familien kan næsten ikke udsættes for flere modbydeligheder end, hvad der hænder for denne amerikanske familie. Grunden til at man virkelig føler med dem er, at Aja på under en halv time har skabt et troværdigt og sympatisk billede af en helt almindelig familien på vej på ferie, som så bare vælger den forkerte vej på tværs af ørkenen.

Også mutanterne er overbevisende skildret, således at de fremstår både som primitive rovdyr på jagt, men samtidig som menneskelige, sårbare og sørgelige skæbner.

Filmen er ikke decideret uhyggelig, men satser mere på at chokere seeren med rå brutalitet, en høj score på kvalmebarometeret og en intensitet, som ikke efterlader mange pusterum i filmens sidste time. Det er altså mere et vedvarende frontalt angreb på sanserne end en snigende uhygge, som præger filmen.

Der er ingen tvivl om, at jeg er vild med denne films ligefremme brutalitet og eksplicitte tilgang til horrorgenren, og jeg nærmest ikke kan vente til at se, hvad den talentfulde Alexandre Aja hiver op af den blodige sæk næsten gang efter to så vellykkede horrorfilm.

SPOILER!!!
Hvis man er fan er filmen kan det i øvrigt stærkt anbefales, at købe unrated udgaven på DVD. For det første er en del af de brutale nedslagtninger forlænget ganske lidt, så man får mere splat og blod for pengene. Og for det andet og måske mere interessant, så forlænges angrebet i campingvognen ganske kort, således at den voldtægt af Brenda, som blev antydet i biografversionen, og som jeg ikke var sikkert på om fandt sted, den er der nu ikke den mindste tvivl om. En detalje, som bare understreger mutanternes hensynløshed.
The Hills Have Eyes