Fornøjelig bulder og brag

5.0
The Dead Man's chest leverer præcis, hvad jeg havde forventet, og måske endda lidt mere til.

Filmen er en omgang uforpligtende letfordøjelig underholdning af den mest larmende og effektjagende type. I næsten samtlige 150 min holdes tempoet højt og især i filmens sidste time leveres der pirataktion for fuld skrue.

Andre ting end tempoet holder filmen oppe. Selvom Johnny Deeps Kaptajn Sparrow er ved at blive lige karikeret nok, så kan jeg stadig ikke lade være med at grine det meste af tiden, når han fjoller rundt. Ellers synes jeg Bill Nighy gør det umanerlig godt, som filmen badguy spruttemanden Davy Jones. Og her er et af filmens andre plusser. Et utroligt imponerende effektarbejde. Selvsamme Davy Jones ser så realistisk ud, som en mand, der er halvt blæksprutte nu kan gøre. Ligeledes er hele hans crew af halvrådne og havdyrslignende pirater flot lavet, men det mest imponerende er angrebene fra det store havuhyre 'Kranken', som nemt kunne have været en pinlig omgang, men som virkelig er medrivende og flot lavet. I øvrigt er hele filmens produktion med flotte locations, fede piratskibe osv. imponerende og mere end almindeligt i orden. Men sådan er det jo oftest, når den gode Hr. Bruckheimer står bag.

Oprindelig havde jeg givet filmen fire stjerner, men efter at have haft filmens stærke og svage sider på vægtskålen en ekstra gang, må jeg give den fem stjerner. Ind imellem har filmen det med at gå lidt i selvsving, og flere scener er udelukkende med for at lave en sjov gimmick og bringer ikke handlingen ét skridt videre. Fx kunne hele det første scerium omkring kannibaløen nemt være klippet kortere og mere elegant. For det andet så slutter historien en smule uforløst, som det allerede er antydet flere gange her på siden. Dog synes jeg ikke, at det betyder så meget, i det vi lige inden har fået serveret en flot stor aktionfinale. Sammenligningen med handlingsforløbet i LOTR: The Two Towers ligger lige for, hvor vi også får et stort slag til sidst, men ingen forløsning.

Alt i alt overraskede filmen mig faktisk lidt positivt. Der var mere knald på end forventet, humoren er blevet mere grokornet og både det visuelle og filmens lydspor er virkelig helt i top. For underholdningsværdien fortjener filmen tæt på 6 stjerner.
Men når den ryger ned et sted mellem 4 og 5 stjerner skyldes det, at kradser man lidt i den fine blanke overflade, så er der ikke meget nede under på trods af et ihærdigt forsøg på at konstruere et stort og sammenhængende handlingsforløb.

Se den med en stor spand popcorn for at blive forrydende underholdt på den knap så tankevækkende måde, men forvent ikke så meget nyt under solen eller hjernegymnastik for viderekommende.

Pirates of the Caribbean: Død mands kiste