Langt fra super...

4.0
Bryan Singers drømmeprojekt om superhelten over dem alle er en filmisk kolos, desværre på grund af længden og ikke dens indhold.

Filmen bærer i ekstrem grad præg af Bryan Singers store respekt for og beundring af spillefilmsudgaven fra 1978, og mange scener og locations er som snydt ud af næsen på Richard Donners film. Dette er ikke ment som en kritik, tværtimod ville jeg være skuffet, hvis det ikke havde forholdt sig således. Filmen har præcist det look, som jeg mener en Supermanfilm bør have med 70erne skrevet henover sig med store fede typer.

SPOILERS:
Visuelt er filmen imponerende. Når først Superman går i aktion er det filmteknisk lavet til UG. Den første scene, hvor han forhindrer et ellers faretruende flystyrt er ualmindelig flot lavet og får Spidermans standsning af toget i Spiderman 2 til at se lidt tam ud. Filmens største visuelle bedrift er dog hele skabelsen af den kunstige kryptonitø, som langsomt æder sig ind på den amerikanske vestkyst. Øen er den perfekte blanding af klippe og krystal, som passer glimrende ind i Supermansuniverset.

På skuespillersiden springer især Kevin Spacey som Lex Luthor i øjnene. Han giver filmen liv og humor, og tilfører den samtidig det eneste dystre element. Han har tydeligvis haft det sjovt, og selvom han leverer filmens bedste præstationen, synes jeg, aldrig han når op på siden af Gene Hackmans mere ubehagelige og magtsyge fremstilling af Luthor i den gamle film.
Brandon Routh gør det også fint som Superman, og vidste man ikke bedre, skulle man tro, at Christopher Reeve var genopstanden fra de døde. Både hans udseende og hans fysiske skuespil er næsten en tro kopi af Reeves 28 år gamle Superman. Brandon Rouths problem er, at der ikke er mere kant i Supermanfiguren, at Superman er gennemført god og ærlig fra ende til anden.
Kate Bosworth som spiller filmens tredje store rolle, nemlig Lois Lane, gør egentlig hvad hun kan, men jeg synes hun mangler meget af både den sårbarhed og pondus, som Margot Kidder havde i 1978, men ser man isoleret på denne film, så gør hun det faktisk bedre, end jeg havde forventet.

Med den megen ros, hvorfor så kun fire stjerner? Jo, filmen er fin underholdning, men heller ikke så meget mere. Superman og Lois Lanes forhold bliver aldrig rigtig interessant, Lex Luthor aldrig rigtig modbydelig og i det hele taget synes jeg, at filmen er for pæn. Jeg har altid været en større tilhænger af Batmans både mere dystre person og det mørke, som samtidigt ligger i det univers. Superman som karakter rummer simpelthen ikke dybde og nuancer nok til at blive rigtig spændende. Men det er selvfølgelig min personlige holdning til Superman og ikke en kritik af filmens behandling af figuren som sådan.
Men netop Bryan Singers forvaltning af hans personlige favorit superhelt er blevet for lang og for langsom. Ikke forstået på den måde, at jeg mener, at der nødvendigvis burde være mere aktion, men mere at en del af scenerne med fordel kunne være klippet meget strammere og kortere. Således mener jeg, at filmen ville have godt af, at få fjernet alt fedtet og slanke sig til ca. 2 timer. Jeg er normalt begejstret for lange film, men jeg tog mig flere gange i at kigge på klokken undervejs.

Og en ting, som virkelig skæmmede filmen er tilstedeværelsen af Lois Lanes søn. Jeg har aldrig været tilhænger af børn i film, men kan leve med det, hvis det forvaltes rigtigt, men her bringes sønnens karakter i spil på den mest kvalme måde af dem alle, hvor han flere gange redder situtationen og agerer helt. Jeg ved godt, at det er en popcornsfilm til folk i alle aldre, som med det budget skal appellere til alle målgrupper, men her er det i den grad skæmmende for filmen, og det burde uden diskussion være fjernet.

Alt i alt er Superman Returns en fin underholdningsfilm, hvor man aldrig rigtig keder sig, men samtidig også kun få gange rigtigt bliver grebet. Og med en spillertid på mere end 150 min. er det for lidt. For mig personligt ligger den lidt under niveuaet i de to Spiderman-film og de to første X-men-film, og milevidt fra niveuaet i Nolans fremragende Batman Begins.
Jeg havde forventet mere af Bryan Singer med de bedrifter han har i bagagen. Superman Returns er ingen dårlig film overhovedet, men den er bare heller ikke i nærheden af at være så mesterlig, som jeg havde håbet.
Superman Returns