Kongen af martial arts takker af

5.0
At Fearless er Jet Li's sidste martial arts film kan man kun begræde, når man ser hvilken fysisk pragtpræstation han leverer i rollen som Huo Yuan Jia i Ronny Yus periodefilm.

Historien er lige til og uden narrative krumspring, men gjorde alligevel et indtryk på undertegnet. Huo Yuan Jia har lige fra barns ben en ambition om at blive den største og bedste fighter nogensinde. Missionen lykkes, men hans arrogance og ergocentriske fokus på det at være den bedste ender med at koste dyrt. Efter et forsøg på at drukne sig selv med efterfølgende redning og selvransagelse, beslutter Huo Yuan Jia sig atter for at kæmpe for at få Kina til at stå sammen overfor de imperialistiske kolonimagter.

Ronny Yus ambition om at give Jet Li's karakter dybde og fylde lykkedes således fint, men når alt kommer til alt, så er filmens sande styrke de mange flotte og vilde martial arts kampscener. Filmen ligger sig visuelt i sporet af Tiger på spring, drage i skjul, Hero og House of flying daggers, men kampene i Fearless er langt mere rå og realistisk skildret. Man kan se og høre knogler blive brækket, og folk bløder naturligt nok, når deres ansigt smadres ind i en væg.
Denne blanding af brutal råhed, Woo-ping Yuens smukke martial arts koreografi og Jet Li's imponerende fysik giver os nogle af de mest mindeværdige kampscener nogensinde set på film. Specielt en lang scene midt i filmen er helt fantastisk.

Filmens smukke billedeside følges op af en imponerede lydside, hvor bragene vælter ud af højtalerne, så man bliver suget ind i nærkampene. Hvert et smertesskrig og hver en flækket knogle bliver banket ind i ens trommehinde, således at kampene bliver en medrivende totaloplevelse.

Filmen skal især ses for de imponerende kampscener, som næppe fås bedre, og sammenholdt med den sympatiske udviklingshistorie, som nok er banal men stadig rørende er Fearless en yderst særværdig film. Den når ikke helt op på siden af Jet Li's egen Hero, hvor det visuelle er helt i særklasse, men den rumme en større realisme og en nærværende råhed, som gør den medrivende på sin egen facon.

Fearless får et lille femtal, da kampscenerne berettiger til fuldt hus, mens historiens simplicitet trækker tilsvarende i den anden retning.

Godt filmen allerede snart er på vej på dvd. Jeg kan næsten ikke vente med at se de kampscener igen.


Fearless