Gotisk actionbrag med speederen i bund

4.0
Underworld Evolution anvender den faste formel for fortsættelse i action- og gysergenren. Større, vildere, hurtigere og blodigere.

Igen følger vi vampyren Selene i Kate Beckinsales smukke skikkelse, som ser endnu bedre ud i den første film, og atter er plottets baggrund den evige fejde mellem vampyrer og varulve denne gang med udgangspunkt i brødrene Marcus og William, som er henholdsvis vampyrernes og varulvenes ophav. Historien er i og for sig godt tænkt, men en smule rodet eksekveret. Det er ikke altid helt klart, hvad motiverne er bag de forskellige karakterers handlingerne, ligesom deres placeringer i tid og rum kan forekomme tilfældig.

Til gengæld har filmen så meget andet at byde på. For det første så er der dømt actionbrag med 180 km/t. Fra første minut og filmen ud er tempoet utroligt højt, og det er gotisk aktion af bedste skuffe. Der er vilde martial-arts agtige kampe, fede våben i massevis der bliver brugt mere end flittigt, særdeles blodige tvekampe mellem både vampyrer, varulve, kæmpe flagermus og elitesoldater. Folk bliver kastet gennem massive stenvægge, hopper ud af helikoptere, bliver flået midt over osv. Den afsluttende scene på et fjerntliggende slot i sneklædte bjerge er noget af det vildeste jeg har set, hvor den endelig kamp mellem godt og ondt resulterer i et sandt inferno af eksplosioner, skudsalver, blod i spandevis og en nedstyret helikopter, som anvendes som en særdeles effektiv guillotine.

For det andet så er det filmtekniske niveau udført til UG+. Det gotiske miljø, der er flyttet fra storbyen til den østeuropæiske natur med store skove, sneklædte klippe og bjerge og middelalder borge er lavet virkelig stemningsfuldt og perfekt. Alt er sort, krystalblåt og koldt og giver filmen en atmosfære, som sidder lige i øjet. Det samme kan siges, som figurernes kostumer, udformningen af varulve og den store badass vampyrflagermus. Derudover er kameraarbejdet levende, slowmotioneffekterne bruges de rette steder og filmens aktion er en nydelse at se på. Filmen holder en perfekt balance mellem det moderne teknologiske look og aktionkoreografi, og så den dyster middelalderstemning.

For det tredje lægges der ikke fingrer imellem. Hovederne ryger til højre og venstre, arme og ben flås af, og blodbarometret er banket kraftigt opad i forhold til den første film, som i sig selv ikke var decideret ublodig.

Filmen halter lidt på skuespillerfronten. Kate Beckinsale gør det glimrende som kold og kynisk dræber med det perfekte kølige blik, men rummer stadigvæk en vis sårbarhed og følelsesmæssig dybde. Derimod er jeg ikke vild med hverken Scott Speedman, som hendes hårdtslående ledsager, der virker for tøset til rollen, ligesom Bill Nighy bare ikke passer til rollen, som vampyrleder (ligesom jeg i øvrigt heller ikke synes, at han gjorde i den første film).

Alt i alt er Underworld Evolution et sindsygt underholdende up-tempo aktionbrag med masser af scener, som nærmest blæser en omkuld. Ud over dette er drysset et tykt lag af gotisk stemning og hældt et par spande blod, således at drengerøvsunderholdningen er hjemme. Filmen er meget tæt på 5 stjerner i min bog, men med de nævnte svagheder in mente, må den i første omgang nøjes med 4.
Underworld: Evolution