Så giv da manden den Oscar

5.0
The Departed er krimi/gangster underholdning af højeste karat, og hvor er det dog dejligt at se Scorsese tilbage i topform efter den knap så heldige Gangs of New York og den noget bedre The Aviator.

Stort set alt lykkes til fulde i filmen. Skildringen af Bostons rå gademiljø, der hvor Scorsese virkelig har sin force, er helt eminent og nærværende i sin råhed og realisme. Filmens andet spor som har sit udspring i politimiljøet er dog ikke meget under dette niveau. Alt er yderst troværdigt og ikke mindst seværdigt skildret.

Skuespillerpræstationerne er helt i top med Leonardo DiCaprio på toppen af kransekagen. Han spiller med en indædthed, vildskab og sårbarhed som imponerer i samtlige 150 min. Jack Nicolson stjæler som altid opmærksomheden i hans scener, og han er i forrygende form. Enkelte steder er hans figur dog næsten for sprælsk og morsom til, at han fremstår som rigtig farlig gangsterboss, men det er kun en mindre skønhedsplet på en formidabel præstation. Matt Damon gør det glimrende som kynisk svindler og sidst skal Mark Wahlberg nævnes for hans måske bedste præstation nogensinde.

Sin længde til trods er The Departed ikke kedelig eller stillestående i to sek. Tempoet og underholdningen er konstant og tiden flyver afsted. Filmens plot/manuskript, der er taget fra den ligeledes seværdige Infernal Affairs, er genialt eksikveret, og man holdes som tilskuer fanget i en spændingskurve, som bare stiger og stiger for at slutte i et effektivt og blodigt klimaks.

The Departed er indtil videre årets oplevelse i biografen, og den er meget tæt på fuld hus. Scorsese er for alvor tilbage i storform, så måske han endelig får sin fortjente Oscar.
The Departed