Mesterlig intens og brutal junglefabel

5.0
Mel Gibson imponerer atter som instruktør med sit ekstrem flotte, brutale og tempofyldte jungle-epos, som fortæller begyndelsen på ende for Mayafolket.

Sjældent har 139 min film været afviklet så intens og spændende som her. Man sidder med sved på panden fra første til sidste minut. Imponerende at holde den afsluttende næsten 1 time lange menneskejagt gennem den regnvåde og ugæstfrie jungle så medrivende hele vejen. Det er så bombaderende med sanseindtryk, at man næsten glemmer at trække vejret.

Filmen er hele vejen igennem holdt i realitiske toner og en del af svulstigheden fra The Passion of the Christ er gemt af vejen. Gibson forstår dog stadig at fortætte spændingen ved at fastholde billederne, zoome ind og afvikle det hele i slow motion. Det bliver dog aldrig hollywoodsmart, men blot en forstærkende effekt oveni de imponerende og smukke billeder. Og filmen er sin brutalitet til trods (et Gibson kendemærke) utrolig smuk og fabelagtigt filmet og klippet.

Skuespillet forekommer særdeles autentisk, og fordi der er anvendt ukendte ansigter i alle roller, så er man ikke i tvivl om, at man er blandt Mayafolk og andre indfødte, og via en tidslomme er med på en kigger i det virkelige 1500-tal. Alle medvirkende gør det utrolig godt og man rives helt uundgåeligt med i hovedpersonernes triste og hårde skæbne.

Gibson har også lavet et genialt træk ved at bevare fokus på det menneskelige drama hele filmen igennem. Her er ingen intentioner om at ville fortælle hele historien om Mayafolket. Vi følger slavisk den samme lille gruppe mennesker hele filmen uden at afvige så meget som et sekund. Derved skabes en enorm sammenhørighed og nærvær med figurerne. Og derfor gør det så meget mere ondt, når pinslerne skyller hen over dem.

Apocalypto er en formidabel god og anderledes film, som går både i ens filmhjerte pga. filmiske kvaliteter og i ens menneskelige hjerte fordi historien er så barsk og realistisk eksikveret.

Jeg har kun lovord til overst for den nyeste gren på Gibsons filmtræ. Den er smuk, medrivende og intens. De 139 min. flyver afsted, og man ønsker at se mere, når rulleteksterne kører over skærmen. For at citere Thomas her nedenunder så er filmen "næsten perfekt". 5½ stjerne herfra og efter et gensyn på dvd, må den "nøjes" med et stort femtal. Jeg elsker simpelthen den her slags film.
Apocalypto