Dino-eventyret fortsætter

5.0
Selv 10 år efter premieren er Spielbergs fortsættelse til den skelsættende Jurassic Park et imponerende tempofyldt, spændende og visuelt medrivende eventyr. Action, tempo og humor er kommet mere i forgrunden, mens selve fortællingen og alvoren er mere i baggrunden.

Allerede 15 min inde i filmen har vi de første store dino'er på skærmen og den første drabelige konfrontation må stå. Derefter kommer de halsbrækkende situationer på samlebånd, bedst hele sekvenser med klippen, "autocamperen" og de 2 T-rex. Det er virkelig 15 min helt ude på kanten af stolesæddet eksikveret med det rette overblik, rigtige klip, uhygge og tempo. Smukt Spielberg. Et problem med denne scene er så, at klimaks i filmen ligger midt i og ikke til slut.

Filmen har ellers fået den ekstra dimension, at det nu ikke længere kun er mand vs. dino, men snarere ond mand vs. god mand vs. dino. Dette tiltag er ikke udpræget vellykket, da flere af figurerne er rene karikaturer uden indhold. Klogeligt bliver de to grupper dog også hurtigt til en og vi har den sædvanlige endimensionelle jagt. Skrigende mennesker med T-rex og Velopciraptors i hælene. Denne del af filmen er på alle måde eksikveret eminent. Det er spændende, nervepirrende og ikke mindst visuelt imponerende.

Et andet plus er humoren, der som nævnt er kommet mere i forgrunden. Jeff Goldbum er katalysator for de fleste sjove bemærkninger og efter min bedste overbevisninger sidder de fleste af hans små finurligheder lige i skabet.

Filmen har dog også en række svagheder. For det første mangler den Jurassic Parks nyhedsværdi og storslåede fortælling. Filmen er mere ordinær og skabelonagtig i sin fortælling og hele delen omkring hvorledes dino'erne er skabt, som løftede Jurassic Park op på et højere niveua er erstattet af mere action. Svært at gøre det anderledes, men det gør en forskel. En anden svaghed er en som flere går igen i Spielbergs film, nemlig brugen af børn i centrale rolle. Hvorfor skal den lille pige med og hvorfor skal "gymnastikscenen" være der? Den er jo helt katastrofal.

Flere har kritiseret filmens King Kong plagiat slutning, som åbentbart ikke hører sig til i en dinofilm. Jeg synes, at den sidste del er en glimrende forfriskning efter de mange minutter ude i junglen.

Alt i alt en glimrende og medrivende eventyrfilm, som står en del i skyggen af sin succesfulde forgænger, men som sagtens kan ses som selvstændig underholdning med en stor popcorn i den ene hånd og en stor cola i den anden hånd. 5 små stjerner herfra.

The Lost World