Stilfuld begyndelse

3.0
Hannibal Rising vil fortæller os historien, hvorfor den gode Hannibal Lecter, vi kender så godt fra trilogien med Anthony Hopkins, er blevet som han er blevet, og ikke mindst fortælle os historien om, hvorfor han sætter så stor pris på menneskekød.

Peter Webber har lavet en ganske stilfuld og rimelig blodig gyser, som tager sig god tid til at fortælle sin historie. I betragtning af filmens "mission impossible" med at fortælle en historie om verdens mest elskede kannibal, som ingen vil rynke på næsen af, så gør den et udmærket forsøg. Hele baggrunden med afsæt i 2. verdenskrig, hvor Hannibals familie og ikke mindst lillesøster udsættes for en gruppe stærkt ubehagelige lokale soldater er både interessant og flot lavet. Til gengæld er filmens anden af i alt tre etaper knap så spændende. Her lærer vi Hannibal at kende som ung mand, vi ser hvor hans vrede og sult stammer fra og vi ser hvorledes planen om et grusomt hævntogt tager form. Tredje etape, som er selve hævneffekturingen er med horrorbriller ret fed. Den er blodig og de mange mord er flot og opfindsomt iscenesat. Faktisk er filmen mere ond og ubehagelig end forventet. Et plus i min bog.

På trods af den flotte scenografi, elegante fotografering og relativt blodige historie lider filmen dog under nogle klare svagheder. Manuskriptet er ikke videre genialt, flere gange virker handlingen malplaceret og klicheagtig. Filmen lider på trods af en glimrende præstation af Gaspard Ulliel under, at Anthony Hopkins nærmest ER Hannibal Lecter. Jeg har svært med at forlige mig med, at de skal forstille at være en og samme person på tværs af trilogien og denne film. Filmens skurke er udmærket og reelt meget modbydelig, men også desværre klichefyldte. Gong Li virker på mig total malplaceret og er utroværdig hele filmen igennem.

Som selvstændig horrorfilm fungerer Hannibal Risning over forventning. Den er særdeles flot og brutal. Det er en ok hævnhistorie med en nogenlunde troværdig karakterudvikling. Som del af Hannibal Lecter universitet fungerer den knapt så godt uden at være ringe på nogen måde. Forsøget er prisværdigt. Anthony Hopkins gåsehudsfremkaldende præstationer er bare svære at leve op til.
Hannibal Rising