usentimental kærlighedsallegori

5.0
Atypisk, original og sanselig sci-fi kærlighedsfilm, der sætter tilskuerens tålmodighed og almene filmanskuelse på en prøve, men er ultimativt også emotionel tilfredsstillende og udbytterig. Code 46 er instrueret af den alsidige Michael Winterbottom og skrevet af Frank Cottrell Boyce. De to har tidligere kollaboreret på eksempelvis den stærke Welcome to Sarajevo, Winterbottoms internationale gennembrudsfilm 24 Hour Party People og den seneste A Cock and Bull Story. Winterbottom er en egenrådig og uforudsigelig filmskaber, hvis eksperimentale og produktive karriere har budt på lige dele fascinerende film og deciderede fejltagelser (den anstrengende og semi-pornografiske 9 Songs står som karrierens lavpunkt). Med den noget oversete Code 46 (der udkom direkte på dvd i Danmark med en skamløs anonymitet til følge) er velsagtens hans smukkeste og mest poetiske film. En følelsesladet og dyb kærlighedsfortælling, der visualiserer den paralleliserende simplicitet og kompleksitet i et opstået kærlighedsforhold på inderligste vis.

Winterbottom har allieret sig med to gudbenådede skuespillere, Tim Robbins og Samantha Morton, hvis oprigtige og ærlige sammenspil (og sublime håndtering af den poetiske dialog) levendegøre det altdominerende kærlighedsforhold i Code 46. Det futuristiske og systematiske fremtidssamfund, hvor fysisk kontrol og manglende mental eksistensfrihed råder, opsummeres sigende i begyndelsen, hvor en chauffør udbryder om de udskudte: ´They’re not living; they’re just existing.´ Winterbottoms beskrivelse af fremtidssamfundet har dog ikke førsteprioritering, det er den opståede fascination og kærlighed mellem Robbins og Morton, der fokuseres så brillant og kontemplativt på. Filmens handling kan nemt intellektualiseres (det genuine kontra manipulation, osv.), men Code 46 skal nærmere opleves som et psykedelisk sanseindtryk, hvor den indledende kærlighedsekstase udviskes af realiteterne og samfundets manglende akklamation for den ukontrollerbare ’mentale kærlighed’, der er mere signifikant end den fysiske match.

Code 46 besidder en naturalistisk og sensuel æstetik, der understøtter både smukheden og tragedien i Morton og Robbins’ forhold. Den akkompagnerende musik er vital for de implicerede følelser, og man skal lede længe efter så avanceret og rørende et soundtrack, der løfter filmen op til det følelsesmæssigt overdådige. Code 46 kan varmt anbefales til folk, der søger en anderledes og unik filmoplevelse, hvor ægte følelser fremmanes inmanipulativt og med en stærk filmisk forståelse.
Code 46