Hjertevarm roadmovie

5.0
Little Miss Sunshine er en film, som man skal være meget kold og kynisk for ikke at trække på smilebåndet af. I sin sympatiske fremstilling af en amerikansk "taber"-familie leverer Jonathan Dayton en særdeles hjertevarm og elskelig fortælling.

En meget ujævn familie bestående af karrierekvindemor, en wannabeforfatterfar med et sort/hvidt vinder/taber livssyn, en bøsseonkel, som netop har forsøgt selvmord pga. ulykkelig kærlighed, en farfar som er mere liderlig end de fleste og en teenagedreng, som ikke vil tale må tage på deres livs roadtrip, da familiens sidste medlem 7 årige Olive går videre fra den lokale Little Miss Sunshine og skal deltage i finalen i Californien. Turen blive en kærkommen lejlighed til at få ryste op i familiens faste ramme og genopdage hinanden som familie påny.

Filmen er mere underfundig og elskværdig end egentlig hylemorsom. Der er dog enkelte scener, hvor det store smil bliver afløst af skraldlatter, og man er konstant glimrende underholdt. Filmen er ærlig i sit protræt af den lille flok tabere, der dog ikke er mere tabere end, at de ender med at se hinanden som vindere efter den oplevelsesrige tur.

Filmen lever af sine fine menneskelige betragtninger, sine lattervækkende enkelscener og ikke mindst i kraft af et veloplagt og sprudlende skuespillerhold. Abigail Breslin er bedårende og lige til at knuse og kramme, som den 7 årige Little Miss Sunshine deltager. Hun lyser virkelig skærmen op, som en lille sol, og man kan næsten ikke klare tanken, at hun muligvis vil blive til grin i konkurrencen. Fortjent Oscar-nominering. Også Greg Kinnear, Toni Collette og Alan Arkin yder eminente præstationer. Dog overgår det mine filmfornemmelser, hvorfor Alan Arkin skulle have den Oscar. Bevares, han er god, men ikke i nærheden af fx Djimon Hounsous præstation i Blood Diamond.

I forlængelse heraf undrer det mig også, at Little Miss Sunshine var nomineret for bedste film. Det ER en god film, men ikke så god, selvom den rammer loftet i genren.

Se den og bliv i godt humør. Underholdningen er konstant gennem de 90 min., og man bliver langsomt mere og mere varm om hjertet, som filmen skrider frem. Little Miss Sunshine charmerer sig lige nøjagtigt op på 5 stjerner.

Little Miss Sunshine