Voldsballet i kugleregn

5.0
John Woos Hard-boiled er en suveræn opvisning i adrenalinpumpende action, især med fokus på ildkamp. Aldrig er så mange magasiner blevet tømt i én film og aldrig er de blevet tømt så på en gang voldeligt og elegant.

Filmens skelet hvorpå de mange actionscener hænges op er historien om en særdeles selvtægtsbevidst betjent, som efter drabet på hans bedste ven og kollega beslutter sig for, at udslette alle, som havde bare perifert at gøre med vennens død. Historien har et par mindre twists i ærmet, men er ellers ikke sønderlig iøjefaldende.

Det er til gengæld samtlige af filmens actionscener, som er en overdådig buffet af ildkamp, hvor især skurkens håndlangere må lade livet på samlebånd. Woos kendetegn er her mere perfektioneret end i nogen anden af hans film. Den rå vold og den elegante nærmest balletagtige action, hvor folk flyver rundt i luften i slowmotion, både når de dræber og bliver drabt, er til stede i samtlige af filmens actionsscener. Der bliver ikke lagt fingre imellem på noget tidspunkt. Blodet sprøjter til alle sider og både venner og fjender plaffes ned uden mange moralske skrupler.

Helt outstanding er filmens sidste 30 min., som er en lang ildkamp, hvor the good guys og the bad guys i fællesskab gennemhuller hinanden og et hospital i hvad der må være filmhistoriens bedst udførte og længstvarende skududvekslinger. Alt sidder lige i øjet og det er ren guf for en actionfreak. At så mange mennesker kan nå at blive skudt på 30 min. er i sig selv en bedrift, som er værd at tage hatten af for.

Chow Yun Fat og Tom Leung gør det ganske udmærket, men det er ikke personinstruktionen, der er Woos egentlige domæne. Woo kan lave lækker action og det skal han bare frie tøjler til, når dette er resultatet.

Hard-boiled er en af de vildeste actionfilm jeg mindes at have set. Tempoet er højt og især filmens tre store actionscener imponerer helt vildt. Hvis du synes, at nutidens actionsfilm er lidt for tøsede, pæne og langsomme, så hiv denne perle fra Hong Kong frem fra hylden og bliv blæst ud af hjemmebiografen. Hard-boiled kan bedst beskrives som actionfilmens abc på speed og med påtvungen adrenalinindsprøjtning hver halve time.
Hard-Boiled