Willis i topform i værdig efterfølger

5.0
En flok terrorister besætter en lufthavn for at få løsladt terroristen over dem alle. Kort og godt, scenen er sat til opfølgeren på sen 80erens største actionsucces Die Hard.

Die Hard 2 med den rammende undertitel Die Harder følger den gammel kendte 2er skabelon med større, vildere og i dette tilfælde mere usandsynlig. Filmen underholder fra start og ligesom sin succesfulde forgænger etableres både historien, personerne og spændingen fra første minut.

Renny Harlin har overtaget roret fra John McTiernan, og han følger fint i fodsporet ved at bevare både ånden, tempoet, humoren og actioneksikveringen fra den første film. Actionscenerne har dog fået et hak opad i mængde og omfang. Begge de to flyeksplosioner er virkelig eminent iscenesat og de mange nærkampe både med og uden skydevåben er flot og effektfuldt lavet. Harlin kan virkelig sit kram.

Bruce Willis er tydeligvis i sit es som John McClaine og både spydigheder, tøre jokes og knyttede næver leveres overbevisende. Humoren rammer ligesom i første film plet. Pushlines sidder i skabet, og scener som fx den, hvor en blødende og dybt presset McClaine lige skal kommenterer en plakat med et stk afklædt pigebarn er eminent morsomme. Dennis Franz leverer også lidt af filmens komik ganske glimrende, men Die Hard 2 er i højere grad Willis' film end etteren.

Dette skyldes, at skurken(e) ikke har samme pondus og interessante væsen, som Alan Rickmans Gruber. De er lige så nederdrægtige som man kan forvente, men er klart mere endimensionelle end besætterne af Tagaki-bygningen.

Die Hard 2 er hæsblæsende action fra start til slut med vores antihelt McClaine tilbage for fuld udblæsning. Den vil altid står i skyggen af den første film, men er fremragende indenfor genren. At McClaine overlever de mange ting, han udsættes for i filmen (fx katapultsædescenen) er ikke videre sandsynligt, men man æder det hele råt pga. filmens friskhed, tempo og humør.

Når man tænker på, hvor nemt en 2er kan tabes på gulvet (og på hvor ofte det er sket), så må Die Hard 2 betragtes som en helt igennem værdig efterfølger. Den er ikke helt oppe og ringe på niveau med Die Hard, men det er der nu heller ikke rert mange andre actionfilm, der er. Som selvstændig film fungerer den upåklagelig. 5 stjerner for to timers hæsblæsende topunderholdning af den slags som nydes bedst med popcorn i den ene hånd og cola i den anden.
Die Hard 2 - Die Harder