Actionfilm fra den klassiske skuffe

4.0
Shooter er en actionfilm skåret ud af den klassiske og alvorstunge skabelon, hvor vores helt - en lone ranger - med sammenbidt ansigt bekæmper alverdens uretfærdighed ud fra princippet om "øje for øje og tand for tand".

En velspillende Mark Wahlberg er mesterskytten Bob Lee Swagger, som på grund af sit patriotiske sind lokkes i en fælde, hvor han konspiratorisk beskyldes for at stå bag et attentat på USA's præsident. Swagger undslipper dog og beslutter sig for at optravle den efterhånden mere og mere spejdede sag for at give bagmændene deres rette bekomst.

Shooter er klassisk action fra ende til anden. Flere gange undervejs tænkte jeg på gamle Stallone og Schwarzenegger film, fx scenen, hvor Wahlberg og en enkelt hjælper angriber en særdeles velbevågtet ensomliggende range. Finalen i Commando spøgte i baggrunden i min indre biograf under den scene.

Antoine Fuqua håndterer ellers actionsekvenserne perfekt med flotte eksplosioner og godt iscenesatte nærkampe. Kameraet er relativt stillestående mange af nutidens actionfilm taget in mente, og Fuqua forfalder på intet tidspunkt til MTV-æstetik. Desuden er hele filmen særdeles velproduceret, og der er ikke en finger at sætte på de smukke billeder.

Filmen kan kritiseres for sin måske lidt blåøjede tilgang til hævntemaet, hvor en western-inspireret tilgang vælges. Flere gange føler man måske lige, at den gode Bob Lee Swagger går over gevind, men så igen; jeg nød sgu den lidt gammeldags tilgang til actiongenren.

Shooter vil ikke gå over i filmhistorien, men det er 2 timers fin underholdning. Mark Wahlberg viser, at hans talent også rækker til at blive action-ikon, og jeg bliver meget overrasket, hvis dette er hans sidste af den type roller.
Shooter