Klasseskel

4.0
Stilfærdigt, men kringlet Anthony Minghella-drama, der har Jude Law i hovedrollen som en mand, der er ved at køre sur i forholdet til sin kæreste. Hans arkitektfirma er flyttet ind i en mindre pæn London-bydel, og da deres nye kontor gentagne gange bliver udsat for indbrud, forsøger han selv at gøre noget ved sagen. Det lykkes ham at skygge én af teenagetyvene til hans hjem - og hans mor, som Law så falder for.

"Breaking and Entering" handler primært om konflikterne i trekanten mand, kæreste og mor til tyv - men Minghella vil mere end det. Den handler også om sociale skel, for tyven og moderen er bosniske flygtninge, og samtidig er Laws arkitektfirma ude på at forskønne det skumle King's Cross, de har bosat sig i. På alle niveauer i filmen er der et spil mellem den pæne overflade og den grimmere virkelighed nedenunder, men samtidig synes jeg, at den gaber over for meget. Som helhed kommer handlingen til at virke ret konstrueret, og den taber derfor pusten i det midterste akt, inden de fleste af trådene bliver rimeligt fornuftigt samlet til sidst.

Bortset fra det spiller Law godt som en lidt for glat mand, der gerne vil please, men har svært ved at give sig selv 100%. Robin Wright Penn er dog endnu bedre som hans kæreste, der lukker af og vender indad, men selv har et problem i, at hun koncentrerer hele sit liv omkring sin autistiske datter. Penns karakter er halvt svensker, og hun formår faktisk at spille med en overbevisende subtil svensk accent. Omvendt syntes jeg, at Juliette Binoche er lidt svag som tyvens mor (og hvorfor har de ikke bare fundet en jugoslavisk skuespiller til rollen?). Generelt er Minghella nu god til det med skuespillerne - Martin Freeman og Ray Winstone har også fine roller her, og debutanten Rafi Gavron er glimrende som teenagetyven.

Endelig er den også virkelig smukt fotograferet med en overraskende æstetisk brug af de grimme omgivelser ved King's Cross. Så det var en fin filmoplevelse med nogle gode menneskeportrætter, selv om det hele måske er en smule fortænkt.
Breaking and Entering