Naboskræk

4.0
Norsk thriller om en fyr, der netop har mistet sin kæreste og nu bliver inviteret ind i nabolejligheden af de to spændende, men også farlige piger, som bor der.

"Naboer" er en slags blanding af "Fight Club" og Cronenbergs "Crash", sat i et Polanski-univers. En film med snigende uhygge og væmmelse, efterhånden som hovedpersonens hverdag bryder sammen, og den godt spillende Kristoffer Joner ser mere og mere vanvittig ud.

Manuskriptet er en anelse svagt - det er én af den slags film, som har et par meget store twist, og de er desværre rimelig nemme at forudse. Til gengæld er den fremragende instrueret, fyldt med stemning, der elegant opbygges af både billeder og musik. Især billedsiden er fantastisk. Den er flot og meget konsekvent fotograferet i en lækker, skummel stil, som virkelig udnytter de labyrintiske herskabslejligheder. Og med et imponerende production design, der giver enormt mange betydningsfulde detaljer i billederne.

"Naboer", som af uransagelige årsager blev udsendt under den internationale titel "Next Door" i Danmark, fik ikke lang tid i biograferne herhjemme. Der er åbenbart ikke nogen, der gider at se norske spændingsfilm. Men læg mærke til navnet Pål Sletaune - han kommer til at lave flere gode film.
Next Door