Indy vs. The Nazis Round 2

6.0
Efter den strukturmæssigt anderledes to'er bruger Spielberg igen i denne tredje film om Indiana Jones den skabelon, som skabte den første mindeværdige klassiker. Atter ses Indy i direkte kamp mod de hadede nasister i vanvittigt kampløb om en hellig sjælden og myteomspunden genstand. Denne gang er målet den hellige gral og skattejagten fører os rundt på fede locations, mens Indys far smides oven i hatten som den sidste prik over i'et.

Indiana Jones og det sidste korstog er om ikke på højde med den første film, så meget tæt på. Tempoet er atter højt, historien medrivende og igennem samtlige ca. 120 min. forblændes vi af Spielbergs filmmagi. Allerede efter en halv time skydes skattejagten for alvor i gang i Venedig, hvor både turen i de underjordiske riddergrave og den efterfølgende nervepirrende jagt på vandet er utrolig spændende. Derefter går det slag i slag med de vanvittigt underholdende optrin indtil den afsluttende styrkeprøve, som på mange måder minder om startsekvensen i den første film. Ringen er sluttet.

Actionscenerne er stadigt medrivende, hvad enten det nævekamp på en speedbåd, flugt fra en brændende østrigs borg eller direkte duel mellem en tysk kampvogn og Indy til hest. Hver enkelt sekvens rummer stor opfindsomhed, og selv ved tiende gensyn bliver det ikke kedeligt.

For at denne ikke skal minde for meget om den første film laver Spielberg det geniale træk, at smide Grand old man Sean Connery ind i herligheder som Indys far. Connery er perfekt, og samspillet mellem ham og Ford er om ikke filmens højdepunkt, så i hvert fald med til at løfte den. Igen skal Ford roses for hans præstation, han ER Indy, og Indy er en af filmhistoriens bedste helteskikkelser.

Alt i alt er Indy's anden tvekamp mod nazisterne tæt på, at være den ultimative eventyrfilm, når vi taler eventyr i en realistisk ramme. Imponerende højt niveau Spielberg og Co. formår at holde tre film i træk. Indys tre eventyr vil altid være noget ganske særligt og vil næppe nogensinde blive overgået.
Indiana Jones og det sidste korstog