Zombiehyldest på pubben

5.0
Efter et succesfuldt og yderst positivt bekendskab med Hot Fuzz måtte jeg gense Wright/Pegg/Frost første brilliante komedie, nemlig zombiehyldesten Shaun of the dead. Og lad det være sagt med det samme, jeg er vild med denne på en gang knastørre og bloddryppende britiske zombiefest.

Shaun of the dead er på en gang en lang reference til en perlerække af zombiegenrens højdepunkter og samtidig en film, som formår at skabe en selvstændig og seværdig historie. Fortællingen om den inkompetente Shaun, der pludselig vågner op til dåd på kanten af ragnarok er både hylemorsom og menneskelig nærværende. Man både føler med og griner af det elskelige persongalleri. Som en ekstra fjer i hatten smides en måske lidt for eksplicit samfundskommentar ned i den blodfyldte gryde, men det fungerer glimrende som en del af den større helhed.

Humoren vil man enten elske eller hade, og har man det generelt skidt med britisk humor, er Shaun of the dead nok ikke det rette sted at starte. Men hvis man normalt er tilhænger af den specielle meget tørre og stærkt sarkastiske humor britterne er eksperter i, så vil man også skråle af grin over Shaun. Hvis man så oven i hatten er zombiefantikker, så har man noget nær en ønske film.

Simon Pegg er et stort komisk talent, som der også har fundet vej til et par store hollywoodproduktioner. Hans præstation bærer en del af filmen, og den dør lidt, hver gang han forlader skærmen. Nick Frost er tilpas slatten og lad som den dorske Ed, men jeg synes faktisk, at hans præstation i Hot Fuzz er bedre.

Filmen hiver også et par point hjem på splattersiden. Især hen mod slutningen er der et par delikate scener, men generelt kunne der godt være sparet mindre på blodet. Her har budgettet nok spillet ind.

Shaun of the dead er ingen dødbider trods sit tema. Tempoet trækker en anelse ned, men morsomhederne bliver leveret i tilpasse dosisser, så man konstant er fremragende underholdt. Jeg er måske inhabil ift. en bare nogenlunde objektiv vurdering af filmens niveau, da jeg både elsker britisk humor og zombiefilm, men den rummer indiskutabelt en række kvaliteter, som løfter den langt over gennemsnittet af denne type film. Filmen er ikke et klassisk mesterværk ala Godfather, så de 5 stjerner skal ses på en anden baggrund. Nemlig at det er fed og hylemorsom uhøjtidlig underholdning i 90 min, som jeg kun på det varmeste kan anbefale alle, zombiefreak eller ej.
Shaun of the Dead