Psykologisk ruschebanetur i smukke Italien

4.0
Anthony Minghellas The Talented Mr. Ripley er en lang tour de force i en på en gang skræmmende kynisk og samtidigt hårdt plaget og sammenbrudstruet sjæl, hvis uskyldige leg med virkeligheden hurtigt bliver alvorlig og dødbringende.

Matt Damon er klart filmens hovedattraktion med en mesterlig præstation, som får det til at løbe koldt ned af ryggen på en. Når man som publikum kender hans sande jeg er hans rolige og venlige falske overflade særdeles ubehagelig at bevidne. Lige ledes fanger Damon desperationen perfekt i løbet af fillmens anden halvdel efterhånden som nettet strammes om den dødbringende svindler. Ripley reagerer flere gange som et såret dyr trængt op i en krog, og Damon kombinerer de mange ansigter og sindstilstand perfekt.

Også Jude Law og Gwyneth Paltrow yder fine præstationer, men det er hovedsageligt Damons film.

Imens filmen generelt løftes af flot skuespil, så hæmmes den af spillelængden. Man sidder med en følelse af, at filmen sagtens kunne være klippet 30 min. kortere og et egentlig simpelt narrativt forløb trækkes lidt for langt ud. Spændende er dog intakt igennem det meste af filmen og rummer et par nervepirrende højdepunkter specielt hen imod slutningen.

Desuden er filmen fyldt med smukke billeder fra Italien, både når det gælder land og by og alt indimellem. At filmen foregår i disse rammer frem for en amerikansk storby øger filmens seværdighed betragteligt.

Filmen forbliver et interessant psykologisk studie og bliver aldrig et mesterværk eller det der ligner. Dertil er historien for lang og for meget af det samme. Men det er en god og spændende film, som sammen med Good Will Hunting for alvor sætter Damon på eliteskuespillernes verdenskort.
The Talented Mr. Ripley