Bow your heads!!!

4.0
Tim Burtons Planet of the Apes har ingen nem fødsel bag sig. At skulle leve op til klassikeren fra 1968 og Burtons tidligere film på en gang er noget de færreste film kan. Apes anno 2001 er dog blevet en fejende flot og underholdende småfilosofisk eventyrfilm, som fortjerner langt mere end at blive kaldt for Burtons svageste film.

Burton har givet filmen en dejlig dyster, mørk og rå tone, og specielt Tim Roth fremragende fortolkning af den onde abehersker General Thade er med til at hæve filmens niveau og gøre den mere brutal end forventet. Locations holdes filmen igennem i trøstesløse farver, hvad enten det gælder den fugtige abe-by eller tøre ørken. Kun de korte ture i jungle byder filmen håbets grønne farve.

Manuskriptet er medrivende og specielt da gåden til abernes oprindelse blev afsløret første gang virker det hårdt og samtidigt perfekt ift. filmens øvrige tone. Samtidigt formår filmen at skabe konstant spænding, uden at det bliver nervepirrende ret mange gange.

Hele den visuelle side bærer filmen langt. Aberne er imponerende og Burtons verden er som altid fantasifuld og spændende. Skuespillet er glimrende. Især Tim Roth og Paul Giamatti imponerer uden al make-up'en, men også Mark Wahlberg og Michael Clarke Duncan udfylder deres roller godt. Heather Bondam Carters abe-kvinden fandt jeg irriterende, men det skyldes måske mere hendes rolle i filmen end dårligt skuespil.

Filmen vinder på sin forskellighed og flotte univers. Samtidigt er filmens referencer til aktuelle konflikter i verden tankevækkende. Spændingen bevæger sig oftes midt i mellem det jævne og sublime. Til gengæld skuffer filmens finale (her tænkes på kampen ikke filmens sidste scene) en smule.

Filmen er ikke fremragende, men alligevel har jeg allerede set den 5-6 gange og hver gang har jeg været fint underholdt. Ved det seneste gennemsyn var jeg dog på en eller anden vis en smule skuffet, så Burtons abekatteflok må "nøjes" med fire stjerner.
Abernes Planet