Uspændende kulturkonflikt

3.0
The Kingdom er en hybrid både tematisk og genremæssigt. Her er både hårdkogt action, kriminalfilm, kvalmende drama og eftertænksom realisme. Ligeliges behandles kulturkonflikten mellem øst og vest både nuanceret og intelligent for to sek. senere at blive underlig overfladisk og forsimplet. Resultatet er en film, som vil alt for meget, og derfor aldrig kommer ind under huden på sit publikum.

Idéen med en joint venture mellem et FBI-team og en lokal saudiarabisk politistyrke, der borer ned i sagen omkring en voldsom selvmordsbombe er på mange måde antihollywood. Samtidigt er filmens fremstilling af Saudiarabien meget hollywood. Godt nok har jeg ikke selv noget førstehåndskendskab, men det er ikke noget pænt billede, som tegnes af Saudiernes hjemland. Er det virkeligt så voldeligt og uroligt konstant? Jeg tvivler....

Filmen vil slet og ret for mange ting på en gang. Den vil både vise os et voldsomt SaudiArabien, vise os lidt baggrund om et USA-venligt SaudiArabien, en "spændende" kriminal efterforskning, hæsblæsende actionscener og tårepresserende scener på kanten af følelsesporno. Det gør, at det hele bliver overfladisk og uspændende. Man kommer aldrig rigtigt ind under huden på vores "helte". Man får aldrig rigtigt fornemmelse af et kringlet opklaringsforløb og miljøskildringen når aldrig rigtigt at bide sig fast.

Indledningen samt de sidste 25 minutter leverer nogle flotte medrivende actionsekvenser. Hvor indledningen lover godt, men tabes på gulvet, så har man forlængst opgivet at blive revet følelsesmæssigt med af filmen, når actionspeederen trykkes i bund i slutningen.

The Kingdom underholder ok og man keder sig aldrig helt. Men man kommer heller ikke på noget tidspunkt helt op og ringe, og på trods af et spændende og vedkommende emne forlader man biografen med en fornemmelse af, at have set en lidt ligegyldig film. Det er meget ærgerligt, for man fornemmer glimtvis i filmen tegningen til en interessant fortælling.

Alt i alt er The Kingdom en film, som man sagtens kan springe over, men også en film, som man sagtens kan se uden at blive helt røvrendt. Det er flot produceret underholdning, men det er underholdning uden rigtig bid. Hvis du kun tager i biffen en gang i måneden, så spild ikke din tur på denne potentielt gode, men reelt ligegyldige film. Tre store stjerner herfra.
The Kingdom