Indianere på afveje

4.0
The Missing er en særdeles smuk og afdæmpet fortælling fra de nordlige USA sidst i 1880-tallet. En western, men ikke en klassisk cowboyfilm, som handler ligeså meget om et datter-fader forhold, som om den desperate jagt, der er den fysiske handlings dynamo.

Tommy Lee Jones spiller den gamle wannabe indianer xxx, som mest for at frelse sig selv tilbyder sin hjælp til den datter han aldrig har været der for, da hendes ældste datter kidnappes af en flok afhoppede pengegriske indianerne. Langsomt gennem eftersøgningen nærmer de to sig forudsigeligt mere og mere, og efterhånden som situationen spidser til, går det op for begge parter, at de har brug for hinanden.

Filmen er hverken tempofyldt eller overraskende, men smukke billeder og overbevisende skuespil gør alligevel filmen seværdig. Tommy Lee Jones og især Cate Blachett gør mødet mellem datter og fader interessant og medrivende. Man bekymrer sig mere om deres indbyrdes forhold, end man bekymrer sig om datteren, der holdes til fange, men det betyder ikke, at denne del af filmen er uspændende. Indianerflokken skildres som en gruppe særdeles ubehagelige primitive primater, således at kampen ”de gode mod de onde” trækkes meget sort hvid op, så den gamle indianer får en rigtig helterolle. Filmen efterlader ingen tvivl om, hvor sympatien ligger, og det fungerer ganske udmærket.

The Missing har en klassisk historie og tør tage sig god tid om at fortælle den, hvilket klæder genren. Den er dog samtidig så forudsigelig i sin handling og sit budskab, at det aldrig bliver nervepirrende spændende, blot interessant. En smuk film med et prisværdigt budskab, som ind imellem pakkes ganske barsk ind.
The Missing