Klassisk western i moderne klæder

5.0
Skumle skurke, ærlige revolvermænd, blodtøstige indianere, åbne prærier og støvede søvninge byer. James Mangolds western 3:10 to Yuma indeholder alle de klassiske western kendetegn, men alligevel er der noget moderne over filmen. Den er rå og barsk og konstant underholdende, og Mangold viser, at den klassiske filmgenre sagtens kan gøre sig den dag i dag.

Historien afvikles i et aldrig forceret tempo, hvor spændingskurven er konstant stigende med et par bump på vejen. Langsomt suges man som tilskuer ind i den klassiske fortælling om den lille mands kamp for overlevelse via utroligt smukke billeder og overbevisende skuespil. Det er simpelthen en fornøjelse at se de mange skud af de farverige åbne landskaber, ligeså vel som indlagte actionsekvenser overbeviser. Aller flottest og bedst er filmens finale, som via imponerende klipning er særdeles medrivende.

Filmens stærkeste kort er dog d'herrer Crowe og Bale. Selvom Crowes bad guy Ben Wade svinger overbevisende følelseskold til eftertænksom hyggeonkel flere gange i filmen formår Crowe at gøre karakteren til én person. Man både føler med og afsky ham på samme tid. Toppræstation. Næsten lige så god er Christian Bale, som atter leverer en perfekt præstation, som den underkuede bonde Dan Evans, hvis mod langsomt gror igennem filmen efterhånden som pengedesperationen sætter ind.

Det mest geniale træk er dog Mangolds ved at lade bamsen Crowe spille bad guy og macho guy Bale spille the good guy. Det havde været meget nemt og nærliggende at fordele rollerne omvendt, men effekten er den valgte fordeling er netop, at begrebene god/ond, rigtig/forkert flyder sammen, hvilket er en stor styrke for filmen.

Filmen har et par svagheder omkring rationalet bag flere af karakterernes handlinger i løbet af filmen, hvor deres ageren ikke altid virker helt logiske og i forlængelse af deres karakter i øvrigt. Men det er småting, og fjerner ikke det samlede indtryk af en rigtig god film.

3:10 to Yuma er en klassisk western fortælling i moderne klæder, som lykkes ganske overbevisende. Den er særdeles voldelig og barsk - måske for meget for nogens smag - men det giver den en kant, som hiver underholdningsværdien op. Det gamle vesten var virkelig for rigtige mænd og ikke tøsedrenge. Helt på højde med The Proposition er den ikke, men sammen med denne er 3:10 to Yuma det bedste genren har set siden Eastwoods formidable Unforgiven.

3:10 til Yuma