Svømmetur for vovehalse

3.0
Open Water er en klaustrofobisk lowbudget spændingsfilm, som via en nærmest dokumentarisk billedside og helt enkle virkemidler formår at skabe en svedperlefremkaldende stemning på det åbne hav.

To mennesker efterlades alene på det åbne hav, da de tager med en samlet flok på dykkertur. Efterhånden som situationens alvor går op for de to og hajerne rykker nærmere og nærmere fortættes ubehagen og panikken hos den unge mand og kvinde. Meget andet sker der ikke i denne ca. 75 min lange one location spændingsfilm.

Filmens styrke er klart det nærmest dokumentaristiske look, som måske lige så meget er en naturlig følge af det ultra skrabede budget, som en følge af velovervejede filmtekniske beslutninger. Hvad enten det ene eller andet er tilfældet, så bevirker det amatøragtige visuelle look til, at hele situationen følges stærkt ubehagelig. Man har virkelig fornemmelsen af, at to mennesker rent faktisk er på nippet til at ende som hajføde.

Til gengæld føles film lang sin korte spilletid til trods. Mange scener virker som gentagelse, og der går en rum tid, inden det for alvor bliver nervepirrende. Megen tid går med det psykologiske spil mellem de to strandede og relalisme til trods, må jeg indrømme, at jeg ikke fandt det sindsoprivende spændende. Og selvom det den nærmest fornærmende ringe kvalitet i billederne forstærker den dokumentariske tilgang, så forstærker den altså samtidigt fornemmelse af, at det er amatører, som er på arbejde her.

Open Water er en lille film, som ikke skal tages for mere end den er. Den formår ganske effektivt med meget få virkemidler at skabe en fortættet og ubehagelig stemning, men det meget simple handlingsforløb gør samtidigt, at filmen ikke flytter sig meget igennem den korte spilletid. En film man ikke bør se dagen før, at man skal tage dykkercertifikat, hvilket siger noget om, at dens mission er nogenlunde vellykket.
Open Water