Indy er tilbage - og tak for det!

5.0
Jeg er tilbøjelig til at give både Tournesol og mundspray ret.

Indrømmet - jeg er gammel fan af Indy-filmene, kæmpe fan! Jeg tror faktisk ikke, at der er ret mange film, jeg har dyrket så meget som Indy-trilogien.

Derfor VIL jeg virkelig også gerne kunne lide denne nye Indy-film, og krummede selv tæer enkelte gange undervejs. ”Hvorfor gjorde de nu også det og det”?

Men det tilgiver jeg, for set som en helhed, synes jeg faktisk filmen fungerer ud fra sit præmis: Den skal være underholdende og den skal tage udgangspunkt i et allerede opbygget action-adventure univers. Der er masser af referencer til de gamle film og så længe man ærer universet ordentligt, så kan man man slippe afsted med meget, mener jeg i hvert fald.

SPOILER

Derfor kan jeg godt se igennem med at Mutt leger Tarzan, at Indy og co. overlever tre vandfald uden at blinke (”Mickey-Mouse-humor eller ej”), røde ildmyrer og det lidt for "overjordiske" alien-plot, som ikke nødvendigvis er klassisk indy, især ikke den store brug af CGI til sidst.

Plothuller er der også ja, so what, værre er de altså ikke, kun hvis man tænker for længe over dem!
Personligt mener jeg, at en af de største problemer i filmen er de manglende suspense-scener - at vi konstant får smidt payoffs i hovedet - det får filmen til at føles lidt "rushet" og lidt af mystikken går af et plot der vel egentlig er ok, set i en sammenhæng.

SPOLIER SLUT

Efter at have skimmet diverse bruger-anmeldelser på nettet, er det tydeligt, at rigtig mange fans ikke bryder sig om filmen. Mange af Mundsprays punkter går igen hos folk derude.

Derfor synes jeg, at Tournesols indlæg er forfriskende, da der hos flertallet er gået sport i at rakke filmen ned.

Filmen vil uundgåeligt blive målt ud fra hvad den KUNNE HAVE VÆRET, hvis man havde lavet den i umiddelbar forlængelse af de andre, frem for hvad den ER, her 19 år efter.

Jeg havde frygtet et CGI-helvede, at Harrison Ford ville falde igennem, at de nye karakterer ville udhule universet, at Spielberg havde tabt følingen med hvordan filmen skulle skæres, etc, etc, etc.

Min frygt blev gjort til skamme, og jeg fik i stedet fjerde kapitel i en af alletiders bedste adventure-filmserier. Det var en hæsblæsende, sjov og meget underholdende film, der tog sit eget univers – såvel som publikum – seriøst.

Mission accomplished.
Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige