May You Be In Heaven For Half An Hour...

5.0
Den legendariske instruktør Sydney Lumet, der i 70'erne stod bag Pacino i både Serpico og Dog Day Afternoon er her tilbage med endnu en trist og deprimerende New York fortælling.

De to brødre Andy (Seymour Hoffman) og Hank (Hawke) er begge på røven både økonomisk og følelsesmæssigt. Andy vil bare væk med konen, og Hank vil blot tage sig af sin datter, men det er ikke nemt når man har en pengegribende grib af en ekskone. Derfor beslutter de to at røve deres forældres juveler-forretning, men det går frygtelig galt og tingene glider alle parter af hænde.

Before The Devil Knows You're Dead er et fantastisk velspillet drama med Phillip Seymour Hoffman i spidsen, og det er synd og skam at denne film blev forbigået ved Oscar-uddelingen. Det er ganske enkelt et drama af en kaliber jeg ikke har set i nogen tid. Det starter som en tilrettelagt krimifilm, men ca. en time inde i filmen skifter Lumet fokus og forvandler filmen til et komplekst familiedrama, hvor alle kan relatere og smertefulde familiehemmeligheder afsløres.

Historien er meget lige ud af landevejen, men for ikke at være helt traditionel er filmen opbygget i flashbacks, hvor hver figur af vores hovedpersoner følges, både før, under og efter røveriet.

Hoffman er som sagt helt suveræn som den tomme Andy, der må ty både til heroin og kokain bare for at komme nogenlunde igennem sin stressede dagligdag, mens Ethan Hawke er helt i topform som den sølle Hank, der også gemmer på et par hemmelighederne og Marisa Tomei giver en følelsesladet præstation som Andys frustrerede kone, der blot vil ham det bedste.

Som de to forældre ses Albert Finney i en flerlagret præstation, og Rosemary Harris i en rolle der ligger langt væk fra hendes Aunt May-rolle i Spiderman-serien.

Simpelt og nedslående men uhyre effektivt drama, der viser hvor galt det kan gå, når man træffer en beslutning, der hverken er helt eller halvt gennemtænkt, og der er med garanti scener du ikke vil glemme. Lige fra den chokerende åbning til det altødelæggende klimaks er Before The Devil Knows You're Dead en film, der ryster dig og nægter at give slip igen.
Before the Devil Knows You're Dead