Forstadsdrømme

3.0
For tre år siden lavede Shane Meadows den fremragende "This Is England" om skinhead-kulturen, baseret på hans egne barndomsoplevelser. I "Somers Town" beskæftiger han sig stadig med de nederste lag af samfundet, igen med det nu 16-årige stortalent Thomas Turgoose i hovedrollen.

Turgoose spiller en teenageknægt fra Midlands, der kommer til London. Vi får aldrig hans baggrundshistorie, men det er tydeligt, at han mangler socialt sikkerhedsnet, og han ender da også med at bo på gaden. En dag møder han en jævnaldrende polsk knægt, som er fulgt med sin håndværkerfar til landet, og som er helt overladt til sig selv, når faderen er på byggepladsen. De to drenge indleder et akavet venskab, fordi de ikke rigtig har andre at være sammen med, og begynder at dele hinandens drømme.

"Somers Town" handler om at være helt på bunden af rangstigen, hvor drømmene begrænser sig til noget at spise, noget at drikke og fantasien om en sød pige. Den indlysende pointe er at vise lighederne snarere end forskellene mellem den indfødte og indvandreren, og det gør Meadows ganske effektivt i en film, der åbenlyst er lavet på ultralavbudget, men har en overbevisende realistisk stil.

Samtidig viser "Somers Town" dog også svaghederne ved denne form for dogmatisk 'køkkenvask-realisme', for størstedelen af filmen består ikke af andet end et par drenge, der tuller lidt rundt i London-forstaden Somers Town. Det er så low-key, at jeg aldrig rigtig blev grebet af filmen, og det er først til sidst, at Meadows for alvor udfordrer ved at skifte fra sort-hvid til farve i den afsluttende sekvens, som visualiserer drengenes fælles drøm.

"Somers Town" er på sin vis vellavet, men også lidt en parentes. Jeg vil primært huske den for endnu en lovende præstation af Thomas Turgoose, men der er også fint spil af Piotr Jagiello og Ireneusz Czop som polsk indvandrersøn og -far.
Somers Town