Interessant dansk varulv mangler lige det sidste bid

3.0
Den danske tradition for varulvefilm er ikke ret stor. Den begrænser sig vist til den med Ghita Nørby? Men det har ikke forhindret den debuterende instruktør Jonas Alexander Arnby i at lave sit bud på en dansk version af den moderne nordiske horrorfilm, hvor en ung kvinde opdager, at hun er varulv.

"Når dyrene drømmer" foregår ude i Vestjylland et sted - den er optaget i Thyborøn - hvor 16-årige Marie netop er blevet færdig med skolen og har fået job på den lokale fiskefabrik. Hendes far har travlt med at passe hendes kørestolsbundne, apatiske mor, og han bliver bekymret, da Marie rammes af mystiske sygdomstegn. På fabrikken bliver hun udsat for chikane, og det viser sig, at der ligger mere bag end bare mobning. Og sammen med hendes gryende seksualitet får konflikterne sat gang i Maries forvandling til blodtørstigt monster.

Rasmus Birchs manuskript er genrebevidst og trækker tydeligt på inspiration fra især "Carrie" og "Lad den rette komme ind". Bag varulveplottet er "Når dyrene drømmer" en historie om at være outsider, blive frosset ude, men selvfølgelig også om opdagelsen af det seksuelle. Her i en fin feminin udgave, hvor mændene forsøger at kontrollere Marie og holde hende fra at finde sit sande jeg.

Alt det bygger Arnby godt op i en langsom start med trøstesløse billeder af Thyborøn, fint fokus på hovedpersonens introverte følelsesliv og effektivt ildevarslende episoder. Det er solidt udført med klassiske greb fra horrorgenren. Desværre kan filmen så ikke holde intensiteten, da først varulven kommer i spil. Baggrundshistorien om, hvorfor der er varulve i Vestjylland, er for tynd - det er de små detaljer, der gør forskellen, men det var simpelt hen mere troværdigt, at der i "Lad den rette komme ind" boede vampyrer i socialt boligbyggeri i Sverige, end at der er varulve her. Og slutsekvensen med konfrontation og blodrus er teknisk udmærket udført, men også bare lidt flad og utilfredsstillende.

Den 19-årige morsingbo Sonia Suhl gør ellers et flot stykke arbejde som Marie. Hun spiller med en troværdig tavs intensitet, og hendes bleg-blonde udseende passer også rigtig godt til rollen. De fleste andre medvirkende er ligesom Suhl hel- eller halvamatører, men Lars Mikkelsen er dog vanligt solid som hendes febrilske far. Og så er den norske rising star Jakob Oftebro også med som en lidt skæv romantic interest.

"Når dyrene drømmer" er en film med mange gode takter - ikke mindst at den er lavet med stor forståelse for genren og særligt den gren af moderne intellektuel horror, som "Lad den rette komme ind" også tilhører. Men i sidste ende mangler den også lige det ekstra bid, som hæver den over det forudsigelige. Jeg havde i hvert fald svært ved at holde interessen hele vejen og kan derfor kun finde tre store stjerner til filmen.
Når dyrene drømmer