TOP 20 FILM 2010-19

6.0
10'erne har været et storslået årti for Hollywood og her er et beskedent forsøg på at samle op på de største baskere og nogen af de mere glemte perler af film fra de sidste ti år. Man må konstatere at filmen lever i bedste velgående, hvor vi både ser store instruktører og skuespillere der stadig formår at lave gode film, og en masse nye spændende stjerner, der helt klart også yder deres bidrag. Jeg kan sagtens have glemt nogle film og rækkefølgen skal ikke tages for bogstaveligt. Se eller gense disse 20 mesterværker.

1. HOBBITTEN-SERIEN
Det her bliver den film-serie, som vil stå klarest i fremtidens filmfans' erindring, hvis man beder dem beskrive 2010'ernes film. Teten bliver samlet op fra "Ringenes Herre", dog tilført den store teknologiske udvikling, der er sket de seneste år, hvilket denne film klart også dokumenterer.

2. INTERSTELLAR
Dette epos bliver man simpelthen blæst tilbage over. Det ydre rum er skildret så troværdigt at det til tider virker skræmmende og Matthew McConnaughey og det store ensemble giver den hele armen i nogle af deres bedste roller. Plottet kan være forvirrende, men i dette tilfælde bør man bare give sig hen til oplevelsen!

3. KONGENS STORE TALE
En meget gennemført filmatisering af de virkelige begivenheder omkring Kong Georges problemer med at tiltræde den store titel. Den er både vittig og rørerende og med en pragtpræstation af Colin Firth.

4. LINCOLN
Spielbergs mesterværk som mange måske har afskrevet, men det er en fantastisk rejse i tid og sted med overmenneskeligt skuespil fra Daniel Day-Lewis, der vitterligt er som forvandlet til Lincoln.

5. LIFE OF PI
En kunstfilm med stor folkelig appel kan sagtens lade sig gøre i hænderne på Ang Lee og denne unikke film om en dreng, der er nødt til at sejle den halve jord rundt med en tiger, er en moderne klassiker.

6. MISSION IMPOSSIBLE-SERIEN
Tom Cruise og Co. huggede ikke bremserne i ved skiftet til 10'erne, de er tværtimod fortsat derudaf vildere end nogensinde med stadig større elegance. Dette kan være en kontroversiel udmelding, men i 10'erne har Ethan Hunt altså overhalet James Bond, der er blevet lidt for følsom og kunstnerisk i sit udtryk.

7. THE MARTIAN
Underholdende og storslået epos fra veteranen Ridley Scott, der virkelig trækker på alle Matt Damons tangenter.

8. INCEPTION
Man skal holde på hat og briller når auteuren Cristopher Nolan sammen med selveste Leonardo DiCaprio vender op og ned på storbyer, så højhusene hvirvler om ørerne på én.

9. JAMES BOND-SERIEN
Bond, James Bond er en prøvet mand, men han holder endnu! Daniel Craig har virkelig ført Agent 007 ind i vores tidsalder med nogen virkelig gode film som "Casino Royale", "Skyfall" og "Spectre", man kan dog håbe at 20'erne vil bringe noget mere humor og charme ind tilbage i serien! Undertegnede forslår et skift med en ny Bond a la Martin Freeman.

10. OPERATION ARGO
Ben Afflecks thriller fra 2012 baseret på den sande historie en gidseltagning i Iran og de helte, de i sidste ende reddede dem, er solid filmkunst. Denne film er fejlfri.

11. GRAVITY
Det her er en rigtig rum-ballet med de store Hollywood-stjerner Sandra Bullock og George Clooney i de altoverskyggende hovedroller som astronauter, der kæmper for livet i vægtløs tilstand. Den er noget for sig!

12. THE IRISHMAN
De gamle drenge Scorsese, De Niro, Pesci og Pacino kan endnu! Her blæste de alle aspirerende stjerner af banen med et sidste mafia-mesterværk. Det er en af de største gaver til filmverdenen i 10'erne at dette har ladet sig gøre.

13. JACK REACHER-SERIEN
En yderst positiv overraskelse i 10'erne var helten Jack Reacher, der virkelig er på højde med folk som Jason Bourne og James Bond. Tom Cruise er som altid eminent og man kan kun håbe, at han vil fortsætte som den mystiske agent mange år endnu!

14. JOHN WICK-SERIEN
En anden serie, der kom ud af det blå og tog os alle med storm. Keanu Reeves er tilbage som en af Hollywoods førerende actionhelte og han gør det med bravur. Man undrer sig over hvordan, vi har kunne undvære ham i årene efter "Matrix"-serien. "John Wick"-universet er virkelig noget for sig og man kan tilbringe timevis i dets selskab.

15. EDGE OF TOMORROW
Tom Cruise har virkelig sat sit præg på action-genren i 10'erne og dette er endnu en klassiker fra hans side. Samtidig er det en af de film hvor hans komiske sans har fået størst afløb.

16. GREEN BOOK
Oscar-vinder med selveste Viggo Mortensen som brovtende italiener, der må ledsage den mere skabagtige sorte pianist spillet af stortalentet Mahershala Ali på en køreture gennem USA, som hverken de eller os seere glemmer foreløbigt.

17. THE BFG
En meget undervurderet Spielberg-klassiker. Det lettere ukendte cast har måske hindret dens succes, men det er virkelig en teknologisk kraftpræstation, som man helt sikkert vil se tilbage i fremtiden som et epokegørende værk.

18. BRIDESMAIDS
Disse pragtfulde kvinder tog fusen på mange, da de pludselig havde lavet den sjoveste komediefilm, man havde set i umindelige tider. Humoren kan være kras, men den bliver serveret med charme af Kristen Wiig og Melissa McCarthy, der giver den hele armen.

19. THE NICE GUYS
Den hårdslående duo bestående af Russel Crowe og Ryan Gosling er en attraktion i sig selv, men den suppleres af Shane Blacks uhyreskarpe manuskript og instruktion, der samtidig fremstår utrolig afslappet. En undervurderet film.

20. MIRAKLET PÅ HUDSONFLODEN
Det her er hvad filmmediet kan. Clint Eastwood og Tom Hanks gik sammen om at hylde den rigtige pilot Chester Sullenberger, som formåede at lande et fly på en flod i New York. Clinten serverer desuden en svigende kritik af det bureaukrati, der forsøger at dræbe selve den menneskelighed, den burde tjene.

Læs den resterende Top 50 her: http://www.scope.dk/forumemne?id=69090
Hobbitten: En uventet rejse - 2 D