BLÆSER ALT AF BANEN

6.0
Tom Cruise er tilbage, hvad mere vil du have? Sådan fristes undertegnede næsten til at sige, efter at have genset den eminente ”Mission Impossible – Fallout”. Hver gang han indtræder rollen som den hemmelige agent Ethan Hunt, er det som om, han har forfinet sine evner, der tilsyneladende ikke kender nogen øvre grænse, selvom manden pisker mod de 60. ”MI”-serien har været i hænderne på forskellige auteurs som De Palma, John Woo og J.J. Abrams, men er i årenes løb blevet synonym med hovedrolleindehaveren Tom Cruise, der bruger denne fantastiske franchise til at skabe sig selv et evigt eftermæle som kongen af action.

Han formår da også, i samarbejde med instruktøren Christopher McQuarrie, at flytte grænserne for genren hver gang: Sjældent er en serie set vende tilbage så mange gange bedre end nogensinde, og mens halvdelen af Hollywood lidt koket sag har travlt med at inkassere fede checks for at stå foran en grøn skærm i den næste superheltefilm, søger Cruise den ægte vare med halsbrækkende stunts. Dette både når han i egen person kaster sig ud fra vinduer og hopper fra højhus til højhus, eller i adrenalinpumpede sekvenser ræser rundt i diverse fartøjer både til lands og i luften. Dette er ægte Hollywood-magi!

Som noget nyt forsøger McQuarrie på mange måder her at samle tråden op fra alle de foregående værker om Ethan Hunt og hans venner i IMF. Dette bærer i den grad frugt, da det giver filmen en større tematisk såvel som emotionel gravitas, som kun underbygger seriens stærkeste kort: altid at give publikum følelsen af, at denne gang er det alvor og ingen kan vide sig sikre. Er man ny i ”Mission Impossible”-verdenen kan man midlertidigt problemfrit stå på her, da filmens primære kvaliteter opstår i de evigt overraskende action-scener og det intrigante udenrigspolitiske plot, der ikke er uden magtkritisk vid og bid.

Vi kender efterhånden karaktererne ud og ind, selvom de bliver flere og flere. Seneste tilføjelse er Henry Cavill, som mange vil kende som Superman i ”Justice League”-universet. Her giver han den som CIA-agent, der på komisk vis må danne umage makkerpar med Hunt grundet statens manglende tillid til ham. Det giver en hel anden dynamik, at Hunt i store dele af filmen på den måde har en yngre konkurrent og det vidner om, at ”Missiom Impossible”-serien langt fra er en udtømt kilde.

Helt til sidste sekund sidder man på kanten af stolen og ud over ”John Wick” og ”The Expendables”, der dog ser ud til at være skrinlagt for nu, er der meget få, der kan måle sig med Tom Cruise og Co. Seks stjerner.

(Tilgængelig på Netflix)
Mission: Impossible - Fallout