HARRISON FORD TOP 10

6.0
Dette er en hyldest til en af de helt store indenfor min smag af filmen: Harrison Ford! Her er hans ti bedste film, hvor de altså er blevet vurderet ud fra et Ford-perspektiv og ikke som film generelt. Det bliver også godt at se hans nyeste film "The Call from the Wind", når den udkommer. Det var svært at vælge de ti film og der er nogen store afsavn på listen som "Blade Runner"-serien, "Seks dage og syv nætter", Kathrin Bigalows "K-19 - The Widowmaker" og den undervurderede "Cowboys and Aliens", men det siger mest af alt nogen om en af de mest imponerende karrierer i Hollywoods historie.

10. FLYGTNINGEN
Her giver Harrison den som lægen Richard, der bliver uskyldigt dømt til døden for mordet på sin kone. Det lykkes ham at slappe væk, hvorefter en mildest talt hæsblæsende jagt sætter i gang, når han skal prøve at finde beviser for sin uskyld og samtidig undgå den stålsatte US Marshal Gerard i form af Tommy Lee Jones, der også gør et enormt indtryk og fik sin egen spinoff-film, der midlertidigt ikke holder det høje niveau. Udover filmen er et mesterværk i thriller-genren er Harrisons portræt eminent i en rolle, hvor han formidler et utal af følelser på samme tid.

9. BAG FACADEN
Denne thriller fra 2000 af Robert Zemeckis er i virkeligheden Michelle Pfeiffers film og hun gør det fænomenalt. Harrison spiller hendes mand, der forsøger at finde hoved og hale i alle hendes syner, da det er en lidt okkult film. Her skal ikke afsløres for meget, men vi ser en hidtil uset side af Ford i denne film, og han leverer varen. Filmen er i sig selv leveringsdygtig i perfekt timet gys.

8. DET HANDLER OM HENRY
Når jeg høre folk sige, at Harrison Ford bare er en actionstjerne uden skuespilstalent, beder jeg dem altid anskaffe sig denne film. Mesterinstruktøren Mike Nichol har filmatiseret en meget ung J.J. Abrams' fortælling om den travle advokat Henry og hans familie, som får vent op og ned på tilværelsen, da han en dag bliver skudt i hovedet og mister både sine kognitive og motoriske færdigheder. Der er lagt stort pres på Harrison i den krævende rolle og han er ganske givet også lidt mere usikker til bens end en Tom Hanks eller George Clooney havde været, men han kommer sikkert igennem, blandt andet med støtte fra Anette Bening i rollen som hans kone.

7. THE WITNESS
Den her film er bare et noget nært perfekt drama fra samme instruktør som "Moskito-kysten", Peter Weir. Her spiler Harrison en politimand, der for alt i verden vil beskytte en amish-dreng, der har set et pikant mord. Dette fører til især megen spænding, men der er også plads til morsomme øjeblikke, når John Book må gå undercover hos dette underfundige folkefærd. Det er en film som ingen anden og det var aldrig gået uden en dygtig mand i hovedrollen.

6. JACK RYAN-FILMENE
Til de uindviede er her tale om "Patrioternes spil" og "Dødens karteller", begge baseret på Tom Clancys romaner om Jack Ryan. Disse film behandler politisk betændte konflikter, men har altid fokus på underholdning, så der er sjældent et stille øjeblik. Dette er Harrison Fords James Bond-rolle, da Jack Ryan også er typen, der kan klare alt, men dog får han også en mere menneskelig dimension gennem forholdet til sin familie med konen spillet af Jane Archer.

5. MOSKITO-KYSTEN
Her fik Harrison virkelig lov at levere skuespil, da det er en film med stort fokus på hans karakter Allie, der har taget sin familie ud for at bo i junglen, men ender med at blive vanvittig. Det er en historie om menneskets stædighed og måske også en vis samfundskritik. Alt dette bliver formidlet gennem Harrisons portræt af den frustrerede Allie og han får kompetent modspil af Helen Mirren og River Phoenix.

4. FRANTIC
Man ser sig væk et øjeblik på et hotel i Paris og pludselig er ens kone sporløst forsvundet - Noget der nok ville vække mange følelser i os alle, og Harrison Fords indlevelse i dette er spot on. Det er en film af Roman Polanski, som her kanaliserer sine kunstneriske evner over i en evigt suspensfyldt thriller, som både vil glæde art house-fanen såvel som den glade biografgænger. Den barfodede Harrison på tagryggen er et filmbilled, som bliver siddende på det indre lærred for altid.

3. AIR FORCE ONE
Udødelig film af Wolfgang Petersen om USA's præsident (Harrison), der må forsvare sig elskede fly mod ondsindede terrorister. Dette er muligvis hans mindste skuespilspræstation på listen, men det er stadig en udelt fornøjelse at se ham snige sig gennem det store flys gange og nedlægge fascister. En film med fart på fra start til slut

2. STAR WARS
Al ære og respekt for Mark Hamill og Carrie Fischer, men Harrison Ford er bare stjernen i "Stjernekrigen". Rollen er naturligvis også skabt til det, men han tilføjer virkelig serien den charme og karisma, der gå så godt i spænd med de mange aliens, rumskibe, planeter og robotter. I en listes natur skal man sondre mellem værker og her taber Han Solo nok førstepladsen på, at karakteren mister en lille smule momentum gennem serien. Hans tilstedevær er desuden rørende, men også noget perifært i den nye trilogi. Det rokker dog ikke ved karakterens ikoniske status.

1. INDIANA JONES
Der var faktisk ikke nogen tvivl om, hvad der skulle have førstepladsen. Indiana Jones er rollen, Harrison Ford blev født til at spille. Spielberg og Co. har gjort et helt utroligt arbejde med at skabe et univers og en karakter med en uforglemmelig personlighed og replikker og så har de valgt en skuespiller, som var det perfekte match på det perfekte tidspunkt. Her viser Harrison virkelig sit komiske talent, samtidig med at hans evner som actionhelt bliver udnyttet optimalt.
Jagten på den forsvundne skat