Genre: Science Fiction

Science fiction har altid været en af drivkræfterne, når det gælder udviklingen af special effects. Med sin konstante insisteren på at 'size does matter', har genren hele tiden formået at skubbe grænserne for det visuelle medies muligheder.

Science fiction indeholder ofte klar samfundskritik. I filmenes visioner for fremtiden bliver tendenser og problematikker fra samtiden belyst ved at føre dem ud i deres ekstreme konsekvenser. Samtidig opererer science fiction typisk med en 'hvad-nu-hvis' struktur: Hvis robotter kunne tænke, hvis atomkrigen kom, hvis der var fremmed liv i rummet. På den måde kan science fiction indeholde en blanding af teknologiske detaljer og filosofiske overvejelser, der gør de bedste eksempler på genren til noget helt specielt.

Fra Fritz Langs 'Metropolis' (1927) og frem til nutiden store produktioner har genren demonstreret stor rummelighed: 'Blade Runner' (1982) byder således på dybdegående undersøgelser af menneskets sande kendetegn, hvor 'Den dag jorden stod stille' (1951) indeholder en klar opfordring til nedrustning. 'Stjernekrigen' (1977) genfortolker klassik ridderfortælling og 'Alien' (1979) udstiller angsten for det ukendte blandet med skumle seksuelle undertoner. Også benhård action og gudeskøn kampsport finder indpas med film som 'Terminator' (1984) og 'Matrix' (1999).

Nogle af de mest markante film inden for genren er:
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 >