Ridley Scott

Ridley Scott står for intense, spektakulære og ofte overdådige film. I 1970'erne lavede han nogle af tidens mest innovative reklamer i sit hjemland og fik sin spillefilmdebut med "Duellanterne" (1977). Resten af Scotts produktion er henlagt til USA. Han vil altid blive husket for "Alien den 8. passager" (1979) og "Blade Runner" (1982), begge nyklassikere i deres respektive genrer.

Instruktørens reklamebaggrund har ofte truet med at gøre hans film til rene opvisninger i hi-tech overfladeglans med masser af neonskilte, damp og modlys. Krimien "Hun så det ske" (1987) viste dog, at der også er hjerte bag den visuelle flair. Med den feministiske roadmovie "Thelma og Louise" (1991) leverede Scott en af sine mest menneskelige film.

Han er dog langt fra et sikkert kort i Hollywood. Den dyre eventyrfilm "Legend" (1985) blev et markant flop, og dramaet "Skibbrud" (1996) havde så lidt vind i sejlene, at filmen blev listet direkte ud på video her i landet. Med det robuste sandalepos "Gladiator" (2000) lykkedes det igen Scott at skabe kø ved billetlugerne, og dér blev folk stående indtil "Hannibal" (2001), hans makabre opfølger til "Ondskabens Øjne".

Scotts instruktørbror hedder Tony og har ligeledes specialiseret sig i glatte underholdningsfilm. Også sønnen Jake er gået i fars fodspor.
Født
30/11-1937 South Shields, Durham, England
< 1 >