Peter Sellers

Peter Sellers huskes bedst som den klodsede, komiske og utroligt heldige franske detektiv Inspektør Jasques Clouseau i Blake Edwards' komedier om Den lyserøde Panter. Iklædt fransk accent, lang frakke og fantastisk mimik fik Sellers afløb for sit berømte komiske talent.

Sellers blev født Richard Henry Sellers i den engelske by Southsea men tog senere navneforandring. Hans forældre var begge komikere i bedstemoren teatertrup og lille Peter voksede op som forkælet enebarn. Som barn underholdte han på forskellige flybaser og som 17-årig, i 1942, meldte han sig frivillig til Royal Air Force. Her mødte han den legendariske engelske komiker Spike Milligan og efter krigen optrådte de begge i BBC’s 'The Goon Show'.

Op igennem 50’erne havde Sellers en række mindre roller i film som 'Penny Points to Paradise' (1951) og 'The Ladykillers' (1955). Hans store gennembrud kom med en af hovedrollerne i komedie 'Som brødre vi dele' (1959). Med den rolle blev Sellers karriere sat på skinner og han medvirkede i en række store succeser i 60’erne, her i blandt Stanley Kubricks 'Lolita' (1962) og 'Dr. Strangelove' (1964) hvor han spillede hele tre roller.

I 70’erne manglede Sellers efter eget udsagn penge og medvirkede derfor i en lang række middelmådige film indtil han i 1979 gjorde op med sit image som komiker i Hal Ashbys 'Velkommen Mr. Chance'. Filmen om den forsagte gartner, der ser verden uden for havemuren for første gang, placerede Sellers blandt Englands største skuespillere og indbragte ham en Oscar-nominering for bedste hovedrolle – han tabte til Dustin Hoffmans 'Superdad' i 'Kramer mod Kramer'.

Sellers var kendt som kompromisløs arbejdsnarkoman på trods af et svagt helbred. Han døde af hjerteslag i 1980 og nåede i sit 55-årige liv at være gift fire gange.
Født
08/09-1925 Southsea, Hampshire, England
Død
24/07-1980 London, England
< 1 >