Timothy Dalton

Den walisiske Dalton besidder en udstråling, good looks og en maskulin vitalitet, der giver påmindelser om svunde tiders klassiske filmhelte. Tidligt i sin karriere fandt han primært vej til periodefilm og følte sig især tilpas når rollerne indeholdt elementer af fysiske udskejelser.

Han fik sin første væsentlige rolle i 'The Lion in Winter' (1968) og kunne efterfølgende opleves i 'Wuthering Heights' (1970). Under optagelser til 'Mary, Queen of Scots' (1971) indledte han et forhold til Vanessa Redgrave og parret har siden optrådt sammen i en lang række teaterforestillinger.

Op gennem 1970’erne gjorde Timothy Dalton sig gældende som en talentfuld og alsidig teaterskuespiller blandt andet ved The Royal Shakespeare Company.

I slutningen af 1970’erne begyndte han for alvor at gøre sig gældende på film igen og var desuden aktiv i en række tv-produktioner. Gennem hele sin karriere er Dalton dog ofte vendt tilbage til teatret.

I 1987 blev han den fjerde James Bond, da han efterfulgte Roger Moore som den smokingklædte superagent i 'Spioner dør ved daggry'. I hans skikkelse blev Bond-figuren mere moderne, intens og hårdtslående. Efter 'License To Kill' (1989) opstod der problemer med rettighederne til James Bond og efter en række år i uvished sagde Dalton nej tak til mere Dry Martini og halsbrækkende missioner i hendes majestæts tjeneste. Der er generel enighed om, at Daltons fortolkning af Bond-figuren ligger tættest op ad figuren fra Ian Flemings romaner.

Til Daltons mest kendte tv-roller hører Rhett Butler i 'Scarlett' (1994) fortsættelsen til Borte med blæsten. Dalton har været involveret i en række dokumentar-produktion, blandt andet om et af hans foretrukne emner – ulve.

Dalton har blandt andet studeret på Royal Academy of Dramatic Arts i London, men forlod skolen to år før afslutningen på sin uddannelse og har siden udtalt sig meget negativt om sine lærere.
< 1 >