Stanley Kubrick

Få filmskabere har som Kubrick været forbillede for kolleger verden over og hyldet som geni af kritikere og fans. Med stor originalitet og personlighed lavede han film inden for en lang række genrer, heriblandt komedie, science fiction, gyser, periodefilm og krigsfilm.

Mens den etablerede filmverden altid har skudt penge i Kubricks projekter, så har han fomået at opretholde fuldstændig kunstnerisk kontrol siden begyndelsen af 60erne.

Han blev født i Bronx, New York City, og interesserede sig i en meget ung alder lidenskabeligt for skak og fotografi. Som 17-årig var han fast fotograf for magasinet Look.

I 1951 finansierede han selv kortfilmen 'Day of the Fight' om bokseren Walter Cartier. Han fik sin spillefilmsdebut med den selvfinancierede 'Fear and Desire' (1953). Sidstnævnte blev ingen succes og Kubrick har siden gjort hvad han kunne, for at den skulle gå i glemmebogen.

Killer's Kiss (1955) var et lille hæderligt krimimelodrama på et minimalt budget og året efter fik han sit gennembrud med den originalt fortalte 'Det store gangsterkup'. I 1957 kom krigsfilmen 'Path of Glory' med Kirk Douglas i hovedrollen. Filmen om den franske hær under første verdenskrig blev en pæn succes og forbudt i Frankrig i 18 år.

Douglas hyrede efterfølgende Kubrick til at instruere det episke drama 'Spartacus' om slaveoprør i romertiden. Filmen var den hidtil dyreste produktion i Hollywood og blev et kæmpehit, men Kubrick betragtede selv filmen som en bestillingsopgave.

'Lolita' (1962), en filmatisering af Nabokov kontroversielle roman, var Kubricks første film optaget i England, hvor han valgte at tilbringe resten af sit liv. I denne finder man, ligesom i den efterfølgende koldkrigssatire 'Dr. Strangelove' (1964), Peter Sellers på rollelisten. Filmen blev en overraskende succes og gav Kubrick mulighed for at kaste sig over det ambitiøse science fiction-projekt - 'Rumrejsen år 2001', der fik premiere i 1968. I en lang kompliceret historie uden store dramatiske optrin, der strækker sig over tusindvis af år, giver Kubrick en dyster fremtidsvision om mennesket og dets forhold til teknologi. Filmen betagtes i dag som en milepæl indenfor science fiction, blandt andet fordi den søgte at give et reelt bud på fremtiden frem for blot at lave en western i rumdragter.

Den satiriske 'Clockwork Orange' (1971) skildrer unge bøllers meningsløse vold og systemets hensynsløse brug af magt. Filmens voldsscener inspirerede en række copycat-forbrydelser i England og har på Kubricks foranledning ikke været i almindelig distribution i landet siden.

'Barry Lydon' (1975) var en ambitiøs filmatisering af William Thackerys 1800-tals roman. Den lange fortælling skildres gennem en lang række maleriske tableauer og er optaget udelukkende ved hjælp af naturlige lyskilder. Spielberg har efter sigende sammenlignet oplevelsen med at gå gennem Louvre uden at få frokost.

Med Stephen King-filmatiseringen 'Ondskabens Hotel' (1980) fik Kubrick et kæmpe kommercielt hit omend kritikerne var mere forbeholdne. Filmen med Jack Nicholson som den skriveblokkerede forfatter var en overlegen selvbevidst stiløvelse i gys og gådefuldhed.
Vietnamfilmen 'Full Metal Jacket' kom syv år senere og var en succes hos både kritikere og publikum.

Herefter arbejdede Kubrick på flere projekter, der gik i vasken, før han efter en legedarisk lang optagelseperiode afsluttede 'Eyes Wide Shut' (1999), et ægteskabsdrama og erotisk thriller med Tom Cruise og Nicole Kidman i hovedrollerne. Han døde fire måneder før filmens premiere.

Kritikere har beskyldt sidste del af Kubricks produktion for at være overperfektionistisk og manden selv for at have et kynisk menneskesyn.

Siden begyndelsen af 1980erne arbejdede Kubrick på projektet 'A.I.' sammen med science fiction-forfatteren Brian Aldiss. Kubrick gik imidlertid aldrig i gang med at optage filmen, fordi han mente, at udviklingen inden for special effects ikke var kommet langt nok. Projektet blev i 2001 realiseret af vennen Steven Spielberg.

Kubrick var altid kendt som en meget privat person, der holdt sig langt væk fra filmfestivaler, prisuddelinger og talkshows.

Utallige er historierne om, hvordan han indspillede den samme scene igen og igen for at får det helt rigtige skud i kassen. Efter sigende skulle han have lavet 75 optagelser af en scene til 'The Shinning', hvor Scatman Crothers smækker en bildør.
Født
26/07-1928 Bronx, New York City
Død
07/03-1999 Harpenden, Hertfordshire, Storbritannien
< 1 >