James Stewart

James Maitland Stewart opnåede i en længere periode i midten af det 20. århundrede en position som en af Hollywoods mest elskede mandlige stjerner.

Han blev kendt som den sympatiske country boy, der med drævende stemmeføring og usvigelig sans for retfærdighed og integritet inkarnerede den jævne mand. Siden avancerede han til mere komplekse karakterroller og huskes især fra sit samarbejde med instruktørerne Anthony Mann og Alfred Hitchcock. Stewart var på mange måder en atypisk stjerne. Med sin lidt ranglede bygning og beskedne fremtoning stod han i tydelig kontrast til glamourøse og sofistikerede personligheder som for eksempel Cary Grant.

Under sine studier i arkitektur ved Princeton University blev Stewart medlem af en teatertrup og rejste til New York efter sin afsluttende eksamen. Efter et par år på broadway skrev han en en mangeårig kontrakt med MGM og fik sin filmdebut med en lille rolle i 'The Murder Man' (1935).

I 'Du kan ikke tage det med dig' (1938) arbejde han første gang sammen med instruktøren Frank Capra og sammen lavede de i de følgende år nogle af deres mest mindeværdig film, heriblandt Stewart store gennembrud 'Mr Smith kommer til Washington' (1938). Som nybagt stjerne markerede han sig i de efterfølgende år i en række romantiske komedier, heriblandt 'Den lille butik' (1940) og 'Natten før brylluppet' (1940).

Af mange huske han bedst for sin rolle som bankmanden George Bailey i den humanistiske tåreperser 'Det er herligt at leve' (1946). Den Capra-instruerede film blev ingen succes ved premieren, men har siden gennem utallige visninger på tv ved juletid opnået klassikerstatus. I en række af sine følgende roller fremstillede han mere komplekse figurer, ofte enspændere med et ambivalent forhold til den omkringliggende verden. Blandt andet i en række westerns af Anthony Mann – 'Død eller levende' og 'Han kom fra Laramie' - ses en mere intens Stewart, der kombinerer følsomhed med afdæmpet toughness og stålsat viljestyrke.

Fra 1950erne huskes han især for to af Hitchcocks allerbedste film – 'Skjulte øjne' (1954) og 'En kvinde skygges' (1958), hvor den tidligere lidt kejtede og generte personlighed er erstattet af lettere gnavne og introverte figurer, hvor menneskeligheden kæmper med tvangstanker og egoistiske projekter. Rollen som den hæderlige advokat i John Fords western 'Manden der skød Liberty Vallance' (1962) hører til hans sidste store film. Stewart forblev aktiv indtil begyndelsen af 1980erne.

Som en af de første Hollywood stjerner gik Stewart fra at være kontraktansigt hos filmstudierne til i stedet at få procenter af sine films indtægter.

Stewart var den første filmstjerne, der meldte sig til tjeneste under anden verdenskrig. Han var pilot og fløj 20 bombetogter over Tyskland og modtog efterfølgende en tapperhedsmedalje. Han forlod først for alvor militæret i 1968 som den højeststående entertainer inden for det ameirkanske militær.
Født
20/05-1908 Indiana, Pennsylvania, USA
Død
02/07-1997 Los Angeles, California, USA.
< 1 >