Knut Erik Jensen

Med den lyriske "Stella Polaris" fik den nordnorske pioner sin debut som spillefilmsinstruktør i 1993. Inden da havde han gjort sig gældende med etableringen af Nordnorsk Filmsenter i Honningsvåg i midten af 70erne. Som freelancer har han produceret en række kortfilm til norsk tv og siden 1978 fast tilknyttet NRK Troms.

Som producer har Jensen i sær fået opmærksomhed og ros for dokumentarserien "Finnmark mellom øst og vest" om anden verdenskrig og genrejsningen af de nordligste landsdele.

Han har yderligere lavet spillefilmene "Brent af frost" (1997) og "Når mørket er forbi" (2000), samt novellefilmen "Rossen vei" (2000) om russiske krigsfanger i Nordnorge.

I 2001 kom den prisoverdyngede dokumentarfilm "Heftig & Begejstret", der trak en halv million publikummer i de norske biografer. I filmen følgen man i løbet af et år Berlevåg Mannskor, der i regn og slud året rundt stiller sig op ved havet og synger.

Jensen har studeret fransk, russisk og historie og var i 1973 -74 elev på London International Film School.

Hans første mindeværdig biografoplevelse var "Greven af Monte Christo". Han var så opslugt af filmen, at han ikke sansede at gå på toilettet og derfor tissede i bukserne.
Født
30/11-1939 Nånningsvåg, Norge
< 1 >