Wes Anderson

Skæve komedier med outsidere og excentrikere, der har svært ved at finde deres rette plads og finde afløb for deres energi og kreative kræfter – det finder man i Wes Andersons film.

Allerede med sin debutfilm, ’Bottle Rocket’ (1996), blev den unge autodidakte instruktør hyldet af talrige kritikere som et originalt nyt talent. Filmen er en let komiske fremstilling af tre unge venners hjælpeløse forsøg på at gøre karriere som forbrydere. Martin Scorsese har fremhævet filmen som en af sine ti foretrukne fra 90erne, men den blev aldrig en succes hos publikum.

’Bottle Rocket’ blev til på baggrund af en 13 minutters kortfilm af samme navn lavet i samarbejde med skolekammeraten Owen Wilson. Film endte i konkurrence på Sun Dance festivalen og efterfølgende gav instruktøren og produceren James L. Brooks Anderson seks millioner dollars til at lave ’Bottle Rocket’ som spillefilm.

Andersson næste, mere ambitiøse projekt, ’Rushmore’ (1998) er ligeledes indspillet i Texas - på instruktørens egen gamle skole. Manuskript er igen blevet til i samarbejde med Owen Wilson.
Den 15-årige Max Frisch er hyper-energisk eller at gå på den prestigefyldte skole Rushmore, men han er samtidig akademisk middelmådig og en lystløgner af rang.

Med ‘The Royal Tennenbaums’ (2001) var budget og ambitionerne endnu større med en rolleliste, der tæller Anjelica Houston, Gene Hackman, Gwyneth Paltrow og Ben Stiller. Handlingen i dette komediedrama er henlagt til New York, hvor den detroniserede patriark forsøger at samle sin familie igen under påskud af at være dødelig syg. Den gang tog publikum filmen til sig og den indspillede over 50 millioner dollars i USA.

Anderson har en bachelorgrad i filosofi ved Univeristy of Texas i Austin, hvor han blev ven med og siden delte værelse med Owen Wilson. Sin færdigheder har Anderson fået ved arbejde med ved lokale tv-stationer i Austion og Houston.

Andersons mor er arkæolog ligesom Etheline i ’The Royal Tenenbaums’.
Født
30/11-1969 Houston, Texas, USA
< 1 >