Michael Mann

Michael Mann var tyve år om at lave sine første seks spillefilm, men har alligevel etableret sig som en instruktør, der er værd at regne med. Allerede debuten 'Voldens gade' (1981) satte dagsordenen for Manns stringente visualitet, hvor alt bades i blåt neonlys og personerne placeres i stramme widescreen-kompositioner - gerne i kolde, art deco-agtige designeromgivelser.

Et hovedværk er seriemorderthrilleren 'Manhunter' (1986), iscenesat med vanligt slagkraftig, næsten klinisk renfærdighed. Han genindspillede sin ordinære tv-krimi 'Det sidste kup' (originaltitel 'L.A. Takedown') fra 1989 som 'Heat' (1995), der står som den måske flottest forløste film i Manns omfangsmæssigt beskedne produktion. I den ambitiøse thriller står Al Pacino og Robert De Niro ansigt til ansigt på hver sin side af loven.

'Heat' blev en pæn succes, i modsætning til den ligeså ambitiøse opfølger 'The Insider' (1999) Her udleveres tobaksbranchen med Russell Crowe i en formidabel rolle som videnskabsmanden, der følger sin samvittighed selvom det koster ham alt.

Biografi-filmen med Will Smith i rollen som verdens største bokselegende i 'Ali' (2001) endte med at koste over 100 millioner dollars, men havde svært ved at få fat i det helt store publikum.

I 2004 scorede Mann et solidt hit med thrilleren 'Collateral', hvor Tom Cruise ses i sin første skurkerolle som den gråsprængte lejemorder Vincent.

Mann var executive producer på tv-serierne 'Miamipatruljen' (1984-89) og 'Chicago-strømer' (1986-88), det danske fjernsynspublikums første møde med musikvideo-påvirkede kriminalserier. Han er uddannet på London's International Film School og har en fortid som forfatter på politiserien 'Starsky & Hutch'.

Mann er gift med skuespillerinden Diane Venora.
Født
05/02-1943 Chicago, Illinois, USA
< 1 >