Sacha Baron Cohen

Sacha Baron Cohen
Den kontroversielle britiske komiker Sacha Baron Cohen har haft en kometagtig karriere i sit hjemland siden han i 1998 blev kendt som den hvide homeboy Ali G, der har en stor interesse for håndvåben og euforiserende stoffer. Han er også skyld i at udtryk som 'Is it cos I is black?' nærmest er blevet den del af det engelske sprog.

Kritikerne fra alle sider har haft svært ved at blive klog på den jødiske fyr, der skildrer en hvid fyr, der opfører sig som han er sort og som samtidig bærer det muslimske navn Ali. Er der tale om intelligent satire eller blot en sexistisk og politisk ukorrekt fremstilling af etniske stereotyper. Hvem er satiren vendt i mod? Den unge sorte hip hop macho-kultur eller unge hvide wiggers, der opfører sig som om de er sorte. Der er ingen hjælp at hente fra Sacha selv for han giver kun interviews i rollen som Ali G.

Efter at have optrådt er par år på Paramounts comedy-kanal som den blonde østrigske reporter Bruno, der stiller pinlige spørgsmål til kendte mennesker, fik han sit gennembrud med figuren Ali G i Channel 4's satireprogram 'The Eleven O'Clock Show' i 1998. Figuren indbragte ham prisen som Best Newcomer året efter ved The British Comedy Awards. Højdepunkter fra programmet er udgivet på DVD/VHS under titlen 'Ali G Innit' (1999)

Ali G blev snart så populær en figur, at han fik sit eget tv-show og i 2000 var han klar med 'Da Ali G Show', der består af interviews og sketches. Her møder man endvidere Sacha i en ny forklædning som Borat, en tv-reporter fra Kazakhstan, der skulle vise sig at blive lige så populær som Ali G selv.

Med 'Ali G' fra 2002 fik den populære figur sin egen spillefilm. I filmen følger vi Ali G kamp for at få en plads i det engelske parlament for sit hood Staines med et noget uortodokst valgprogram.

Sacha medvirker i tv-filmen 'Live from the Lighthouse' (1998) som Ali G, og kan også opleves som tegneseriefigur sammen med Madonna i videoen til titelsangen fra hendes album 'Music' (2001).

Sacha kommer fra en jødisk middelklassefamilie. Han har studeret historie på Cambridge og beskrives af flere som en akademisk begavelse, og han skrev blandt andet opgaver om jødisk og sort kultur og havde efter sigende en akademisk karriere foran sig.

Moren Daniella er fra Israel, mens faderen Gerald kommer fra Wales. Familien driver en række forretninger med herretøj i London og Cardif, blandt andet 'Baron Suits' i Londons Knight's Bridge.
Født
30/11-1969 London, England, Storbritanien
< 1 >