James Mangold

Amerikanske James Mangold debuterede i fin stil med det romantiske outsiderdrama 'Heavy' (1995). Den indbragte ham juryen pris i kategorien bedste instruktør ved årets Sun Dance Festival.

Den stjernespækkede 'Copland' (1997) tog sit udgangspunkt i omfattende korruption hos et lille indspist samfund af politifolk i New Jersey. Sylvester Stallone spiste sig tyk til rollen som den lidt tungnemmme sherif Freddy Heflin og gav en sjælden afdæmpet og indfølt præstation.

Herefter skiftede han igen fokus. Dramaet 'Girl, Interrupted' (1999) skildrer en 17-årigs piges oplevelser gennem 18 måneder på et hospital for sindslidende. Filmen indbragte Angelina Jolie en Oscar for bedste birolle.

Den romantiske komedie 'Kate & Leopold' (2001) var en letbenet sag, hvor Meg Ryan bliver kurtiseret af en greve, der kommer direkte fra 1800-tallet.

'Identity' (2003) var en hårrejsende thriller med gys og gru til det voksne publikum. Anmelderne var generelt positive og roste Mangolds overlegne brug af genrens konventioner.

Mangold har tidligere både skrevet og spillet med i en række teateropsætninger. Han vil nok sætte pris på, at man ikke nævner manuskriptet til den retmæssigt glemte Disney-tegnefilm 'Oliver & Co.' (1988) som hans fremmeste bidrag til filmhistorien.

Han er søn af den minimalistiske maler Robert Mangold og har studeret på Californiens kunstakademi.
Født
New York, USA
< 1 >