Bob Dylan

Mens Bob Dylan som sangskriver og musiker har været særdeles produktiv siden begyndelsen af 1960’erne, så har hans aktiviteter inden for filmen været særdeles sporadiske.

Han mest mindeværdige filmoptrædener er ikke overraskende netop film, der dokumenterer hans talent som sanger. 'Don’t Look Back' (1967) er en legendarisk dokumentarfilm, der skildrer Dylans britiske turne i 1965. Og i Martin Scorseses koncertfilm The Last Waltz (1978) gæsteoptræder han ved The Bands afskedskoncert.

Hans sange har været brugt i et utal af film, både i hans egne udgaver og som coverversioner. Mest kendt er 'Knockin’ On Heaven’s Door' fra Sam Peckinpahs western 'Pat Garrett and Billy The Kid' (1973). Dylan har også en rolle i filmen som cowboyen Alias.

Bob Dylan manifesterede sig tidligt i sin karriere som en af sin generations mest betydningsfulde sangskrivere. Han indledte sin karriere som folksanger, men lancerede allerede i 1965 en original fusion af folk og rhythm and blues med albummet 'Bringing It All Back Home'. Dylan var den væsentligste årsag til, at det i midten af 1960’erne blev alment accepteret at sangere og musikere selv komponerede deres sange som udtryk for deres personlige vision.

Som sangskriver var Dylan med til at gøre hidtil ukendte emner genstand for sange og påkaldte sig stor opmærksomhed for sin sproglige originalitet.

I 1977 fik den fire timer lange 'Renaldo og Clara' premiere efter at have været undervejs i flere år. Filmen var et meget personligt projekt for Dylan, der ikke bare har skrevet og instrueret filmen, men også spiller den ene hovedrolle. Filmen er en blanding af optagelser fra Dylans Rolling Thunder-turne og improviserede eksperimenterende dramatiske optrin. Filmen fik en hård medfart af kritikerne.

I 'Hearts of Fire' (1987) skildrer Dylan den aldrende pensionerede rockstjerne Billy Parker. Først 16 år senere i 'Masked and Anonymous' har Dylan igen en filmrolle – denne gang som en legendarisk rockstjerne, der afsoner en fængselsdom og overtales til at optræde ved en stor velgørenhedskoncert.

Bob Dylan modtog i 2001 en Oscar for sangen 'Things Have Changed' fra Curtis Hansons drama 'The Wonder Boys' (2000).

Martin Scorsese lavede i 2005 det ultimative portræt af Dylan med dokumentarfilmen 'No Direction Home: Bob Dylan'.

Dylan er født som Robert Allen Zimmerman, men tog sit kunstnernavn i 1959. Han udgav i 1966 romanen 'Tarantula'. I 2004 udgav han selvbiografien 'Chronicles: Volume One'.
Født
24/05-1941 Duluth, Minnesota, USA
< 1 >