Ib Mossin

Ib Mossin var dansk films første teenageidol, og han forbindes i dag primært med sin rolle som Søs' kæreste Peter i Far til fire-filmene (fra 1953 til 1961) og for sine mange roller i Morten Korch-filmene. Han er med foran eller bag kameraet i samtlige Morten Korch-film fra 'Fløjtespilleren' (1953) til 'Sønnen fra Vingården' (1975).

Mossin fik en fornem filmdebut i Lau Lauritzens problemdrama 'Farlig Ungdom' (1955) som den jyske maskinlærling Egon, der kommer i dårligt selskab i København. Herefter gjorde han i resten af årtiet hovedsaglig tjenste i Alice O'Fredericks' og ASA's Far til fire-franchise.

Rollen som tvillingesønnen Viggo, den anden spilles af Ebbe Langberg, var en af hovedrollerne i 'Flintesønnerne' (1956), den første Morten Korch–film i farver. Herefter medvirkende han i revl og krat af de følgende års Korch-film.

Efter at have været O'Fredericks medinstruktør på Korch-filmene siden midten af 1960erne debuterede Mossin som instruktør med fiskerdramaet 'Stormvarsel' (1968), der fik en trist skæbne i de danske biografer. Samme år havde Mossin rollen som Dr. Petersen i en af dansk films største successer i 1960’erne – et tidligt forsøg ud i blød porno med den sigende titel 'Uden en trævl' (1968). Filmen havde især succes uden for landets grænser.

I 1970erne arbejdede Mossin primært som instruktør. Med 'Far til fire i højt humør' (1971) forsøgte han forgæves at genoplive den tidligere så folkekære familie. Herefter instruede han tre Korch-film, samt farcen 'Brand-Børge rykker ud' (1976). Sidstnævnte blev også Mossins sidste som instruktør, hvis man skal tro kritikkerne, så er det bestemt ikke uden grund.

I tv-serien 'Matador' (1978-82) har han en lillebitte rolle som medlem af Frikorps Danmark, men han kan meget passende også kan ses i Zentropas forsøg på at genoplive Morten Korch-brandet i tv-serien 'Morten Korch – Ved stillebækken' (1999).

Mossin er opvokset i Vangsaa ved Thyborøn og uddannet ved Privatteatrenes Elevskole. Han blev i 1955 gift med kollegaen Anne-Marie Juhl, der blandt andet kendes for sin hovedrolle i problemdramaet 'Unge piger forsvinder i København' (1951).

Mossin udgav i 1999 sine erindringer under titlen 'Filmhelt til tiden'.
Født
03/07-1933 København, Danmark
Død
20/12-2004 København, Danmark
< 1 >