Curtis Hanson

Der skulle gå 27 år fra Curtis Hansons debut med horror-thrilleren 'Mordrus' (1970), indtil han fik sit store gennembrud med det overlegne krimidrama 'L.A. Confidential' (1997). På imponerende vis formåede instruktøren at holde sig fri af de værste noir-klicheer, selvom filmen langt hen ad vejen er en hyldest til 1950’ernes klassiske Hollywood.

I 1970’erne og i de tidlige 1980'ere arbejdede Hanson primært som producent og manuskriptforfatter til film som for eksempel thrilleren 'Silent Partner' (1978) og Sam Fuller-filmen 'White Dog' (1982). Førstnævnte er en filmatisering af Anders Bodelsens roman 'Tænk på et tal'.

Først i 1987 vendte han for alvor tilbage som instruktør med thrilleren 'Vidnet i vinduet'. Den opnåede ligesom de to efterfølgende, 'Ingen udvej' (1990), 'Hånden på vuggen' (1992), en vis succes og afslørede Hanson som en ferm håndværker med hang til det Hitchcock’ske.

Med Meryl Streep i kanoen instruerede han adventure-dramaet 'The River Wild' (1994). Filmede hittede og Hanson, benyttede sin nyvundne status til at realisere sit drømmeprojekt - 'L.A. Confidential'. Sammen med sin medforfatter Brian Helgeland modtog han en Oscar for bedste manuskript. Manuskriptet bygger på en roman af James Ellroy.

Næste projekt var det mere modne drama 'Wonder Boys' (2000), der gav Michael Douglas et fornemt comeback som en akademiker og forfatter, der drysser rundt i en lyserød morgenkåbe og ryger joints.

I 2002 ramte Hanson igen plet med '8 Mile', hvor den kontroversielle rapper og superstjerne Eminem havde den selvbiografiske hovedrolle som Jimi 'Rabbit' Smith.

I sine unge år arbejdede Hanson som fotograf og freelance journalist med film som speciale. Hanson har en lille rolle som Meryl Streeps mand i Spike Jonzes 'Adaption.' (2002).
Født
24/03-1945 Nevada, USA
< 1 >