Lee Tamahori

Efter at have lavet mere end hundrede reklamefilm fik Lee Tamahori i en alder af 44 endelig muligheden for at instruere sin første spillefilm. Han skrev selv manuskript til 'Once Were Warriors' (1994), baseret på en roman af Alan Duff.

Filmen med det relativt lille budget og en historie funderet i lokale New Zealandske forhold blev en kæmpe succes verden over. Den skildrer en fattig maori-familie præget af alkohol, vold og kriminalitet.

Succesen blev Tamahoris adgangsbillet til Hollywood, hvor han debuterede med krimi-dramet 'Mulholland Falls', der er henlagt til 1950’ernes Los Angeles. Her spiller Nick Nolte en politimand med lig i lasten. Han leder en særlig division inden for politiet, der kæmper mod organiseret kriminalitet.

I den hæderlige 'The Edge' (1997) tog Tamahori ud i Alaskas vildmark med Alec Baldwin og Anthony Hopkins, mens han fire år senere instruerede Morgan Freeman, da denne gentog sin rolle som Alex Cross i den jævne thriller 'Along Came A Spider'. Filmen er en fortsættelse til 'Kiss The Girls' (1997).

I 2002 havde Tamahori den utvivlsomme fornøjelse at råbe action til Halle Barry iklædt en orange bikini i rollen som Jinx i James Bond-filmen 'Die Another Day' (2002).

Inden for tv har Tamahori siddet i instruktørstolen under optagelserne til det 16. afsnit af serien 'The Sopranos'.

Lee Tamahoris mor er britisk, mens hans far er maori.
Født
30/11-1949 Wellington, New Zealand
< 1 >