F. Gary Gray

Den afroamerikanske F. Gary Gray scorede et kult-hit med sin spillefilmsdebut, indie-komedien 'Friday' (1995). Her følger vi Ice Cube i hoveddrollen som dagdriveren Craig i løbet af en enkelt begivenhedsrig dag i South Central i Los Angeles. Filmen kostede blot tre millioner dollars, og endte med at indspille ti gange så stort et beløb. Ice Cube stillede op i to fortsættelser 'Next Friday' (2000) og 'Friday After Next' (2002), dog uden Grays medvirken.

Queen Latifah var en del af det kvindelige firkløver i kupfilmen 'Set if Of' (1996). Filmen blev en stor succes hos både kritikere og anmeldere.

Herefter var Gray klar til tage ansvaret for en større Hollywood-produktion. Således var næste skridt i karrieren action-thrilleren 'Forhandleren' (1998) med Kevin Spacey og Samuel L. Jackson i hovedrollerne.

I 2003 fik hele to film af Gray premiere. Vin Diesel spiller narkobetjenten Sean Vetter i krimi-dramaet 'A Man Apart', der blev indspillet et par år tidligere for derefter blot at samle støv i filmselskabets pulterkammer. Siden slog Diesel for alvor igennem med 'xXx' (2003), og så blev 'A Man Apart' hevet frem i lyset igen.

Genindspilningen af kupfilmen 'The Italian Job' var et noget tugere projekt og havde en fornem rolleliste med navne som Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton og Donald Sutherland. Kritikerne var ikke afvisende og publikum tog godt i mod den stjernebesatte røverhistorie.

Mens Gray stort set kun har haft succes som filminstruktør, så har han klaret sig mindre godt inden for tv. Hans drama-serie 'Ryan Caulfield: Year One' (1999) blev stoppet efter blot to afsnit.

Som mange af sin generations instruktører har Gray en fortid inden for musikvideoer. Han hører til en af branchens mere succesfulde instruktører og har skudt alle sin videoer på 35 mm. Til hans mest succesfulde videoer hører 'Fantasitc Voyage' (Coolio), 'It Was A Good Day' (Ice Cube), 'Keep their Heads ringin' (Dr. Dre) og 'Waterfall' (TLC). Sidstenævnte blev kåret som årest video ved MTV Music Video Awards.

Gray forlod sit studie i film og TV inden han blev færdig og fik i stedet job som kameramand hos Black Entertainment Television og Twentieth Television.

Gray er født i New York, men vokset op i South Central, Los Angeles.
Født
30/11-1969 Highland Park, Illinois, USA
< 1 >